Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Шошана Барух
Снимка: личен архив

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната Шошана Барух, еврейка от български произход. Семейството ѝ се преселва след Втората световна война в Тел Авив, а по-късно пристига в Сао Паоло. През 1975 г. майката на Шошана отваря магазин за сладолед, българско сирене, кисело мляко и айрян, които приготвя сама. 

"Ние сме евреи, но вкъщи говорехме на български и ядяхме бурек за закуска или вечеря, така му викаме ние, в България му викате баница. И гостите ни все подканваха майка: "Защо не продаваш бурек, много е вкусен?". И тя започна да го предлага в магазина. На хората толкова им хареса, че магазинът прерасна в закусвалня за бурек и други закуски" – разказва Шошана Барух за Радио България и добавя:


"Първите бурекас бяха само със сирене или със спанак и сирене, както в България. Но тук имаме колония от евреи от държави като Полша, Румъния, Русия и те много обичат картофи. Така започнахме да предлагаме и бурек с картофи, после с месо, патладжан и други плънки. 


Мама започна да предлага и български сладки с ябълки и орехи и с кайсия. Продаваме също българско сирене, айрян и таратор, но под формата на салата" – разказва Шошана на чудесен български език.


Оказва се, че единствено семейството на Шошана произвежда и продава българско сирене в многомилионна Бразилия, а Casa Bulgara e своеобразен нашенски културен център в сърцето на забързания мегаполис. Закусвалнята е украсена с български знамена, с кукли в традиционни родни носии и мускалчета с розово масло.


Посетителите са впечатлени от голямата над 100-годишна картина с типично нашенски мотиви. "Много хора искат да я купят, но аз не я давам" – категорична е Шошана.


Майка ѝ Лина Леви е родена във Варна през 1927 г. След Втората световна война, заедно с близките, тя успява да замине за Тел Авив, където се ражда Шошана. Но в Израел семейството преживява поредица от военни конфликти и през 70-те години родителите ѝ  решават да се преселят на по-сигурно място – в Сао Паоло. Casa Bulgara получава името си в знак на признателност към България. "Ние сме много благодарни на българите, на цар Борис и Димитър Пешев и на всички, които ни помогнаха да оцелеем по време на Втората световна война", не скрива вълнението си Шошана и добавя:

"50 хиляди български евреи бяха спасени! България бе единствената страна в Европа, която спаси своите евреи. Това е историята. На мен много ми е мъчно, че почти никой не го знае това! Знае за Полша, за Русия, за Румъния, Унгария, а че България толкова много е помогнала, не се знае. По време на войната всички евреи трябваше да носят голяма жълта звезда на видно място, за да е ясно, че са евреи. А българите сложиха едно копче на звездата. Имам снимки на мама и на нейната звезда с копче, дето може да се слага и сваля, а не както в другите страни, където звездата беше зашита на дрехите им".

Шошана и майка й Лина Барух, основателка на Casa Bulgara
България се свързва с образа на спасителка в семейната памет на Шошана. Но това е и далечната родината на нейната покойна майка, която създава Българската къща в сърцето на Сао Паоло. Благодарение на Лина Шошана не само че не е скъсала връзката с далечната родина, но и говори прекрасен български:

"Мама ни заведе през 2007 г. в България, за да я опознаем, да видим къде е живяла в София, къде се е родила, къде са били изселени, къде в Шумен е живеела баба ни. Всичко ни хареса там. Бяхме цялата фамилия с големите внуци. А през 2017 г. тя се върна отново там, този път с малките внуци, за да им покаже далечните им корени" – казва в заключение Шошана Барух.

Вижте още: 

Снимки: личен архив на Шошана Барух



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05