Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Кукъс искат да имат свой културен център

Алберт Халилай и Илияна Йотова
Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна в Кукъс с ръководството на албанската община, където живее българско национално малцинство. Тя разговаря с кмета на Кукъс Алберт Халилай и зам.-кмета Агрон Нурединай, който е част от българското малцинство и е завършил висшето си образование в България. Домакините запознаха Йотова с усилията, които полагат за включването на българския език като втори в програмата на албанските училища в района на Гора. Двамата изтъкнаха ефективността на съвместните проекти с българската държава. Вицепрезидентът подчерта, че тази подкрепа ще продължи.

С помощта на България и усилията на българското посолство в Албания е построена детска градина и са обновени училища във високопланински населени места, където хората пазят българския език и традиции. Местната общност поиска съдействие от българската държава за отварянето на български културен център в общината. В разговора Йотова потвърди българската подкрепа за евроинтеграцията на Албания.

Гр. Кукъс, Северозападна Албания

Вицепрезидентът беше в Кукъс през 2017 г. след официалното признаване на българското национално малцинство. Йотова посети Албания и през 2023 г. преди националното преброяване в Албания. Официалните резултати от преброяването се очаква да бъдат обявени.

Вежто още: 

Снимки: president.bg, Кр.Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Долината на розите и българската красота в Роке Саенс Пеня, Аржентина

България се включи в традиционното Дефиле на ретро автомобили в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина в първия ден на май, когато се отбелязва годишнината от създаването на селището. На дефилето се представят различните местни..

публикувано на 03.05.24 в 10:29

Български роман на Панаира на книгата в Буенос Айрес

На провеждащия се в момента Панаир на книгата в Буенос Айрес – едно от най-авторитетните изложения на печатни произведения в Южна Америка, ще бъде представен философският роман "Преди сътворението" на писателя Христо Славов. За това съобщава..

публикувано на 03.05.24 в 08:45

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10