Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Униатската църква в България има нов предстоятел

Отец Петко Вълов
Снимка: БТА

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА.

Новият пастир Петко Вълов е роден на 8 януари 1966 г. в София и завършва зъботехника. Учи философия в Папския колеж „Урбаниана“. Премества се в Папския гръцки колеж, следва курсове по богословие в Папския Григориански университет в Рим. Получава магистърска степен по морално богословие в Папската Алфонсианска академия в Рим. 
Отец Петко Вълов
Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията на Св. Йоан XXIII. Бил е енорийски свещеник в с. Ново Делчево. От 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. От 2009 г. е канцлер на епархията. Секретар е на Българската междуепископска конференция и председател на Управителния съвет на Каритас София. Освен български говори италиански, английски, френски, руски, разбира църковнославянски език.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55