Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Униатската църква в България има нов предстоятел

Отец Петко Вълов
Снимка: БТА

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА.

Новият пастир Петко Вълов е роден на 8 януари 1966 г. в София и завършва зъботехника. Учи философия в Папския колеж „Урбаниана“. Премества се в Папския гръцки колеж, следва курсове по богословие в Папския Григориански университет в Рим. Получава магистърска степен по морално богословие в Папската Алфонсианска академия в Рим. 
Отец Петко Вълов
Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията на Св. Йоан XXIII. Бил е енорийски свещеник в с. Ново Делчево. От 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. От 2009 г. е канцлер на епархията. Секретар е на Българската междуепископска конференция и председател на Управителния съвет на Каритас София. Освен български говори италиански, английски, френски, руски, разбира църковнославянски език.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15