Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Плакатите на Радослава Боор могат да бъдат разгледани през май

Снимка: Facebook /ARTtention

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата година, което е изключително обезпокоително", каза преди време главният секретар на МВР Живко Коцев. Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов определя домашното насилие като "уродливо явление" в страната ни и прокламира изключително важната роля на превенцията. За последните месеци ситуацията в България не се е променила съществено. След обществените протести от лятото на 2023 година все пак започнахме да говорим по-открито, без срам и предразсъдъци за насилието над жени, което е и причината за големия брой подадени сигнали до органите на реда. Но пътят е дълъг и по него трябва да вървят ръка за ръка държавата и обществото. 

"В последните години опитвам да променя света около себе си с това, което умея да правя най-добре – изкуството, и с естетиката си на художник. Да правя света по-добър."

Радослава Боор

Това ни каза точно преди година художникът-плакатист Радослава Боор, която от 18 години живее и работи в Прага – повод беше изложбата ѝ "Ние сме Земята". Опитът за промяна чрез изкуство продължава, но днес българката и чешката ѝ колега Житка Зарубова вече са начело на ARTtention!. Кураторски проект, който има за цел да събира произведения на изкуството със силно социално послание от артисти по целия ​​свят. А първата голяма изложба с плакати, която ще представят през май тази година в Чехия е на тема "Правата на жените".

След отворена възможност за кандидатстване и лични покани от двете кураторки, 347 художници от 49 държави са откликнали на идеята и изпратили 678 постера, свързани с темата за правата на жените и насилието над тях. Тази тема е актуална за днешния свят и има различен оттенък във всяка страна, убедени са Житка и Радослава.


"Всички страни, дори и по-напредналите в Европа се оказа, че имат проблеми и те не са изчезнали. Това не са проблеми само на движението The Women, Life, Freedom в Иран и за протестиращите жени за правата им на аборт в Полша или САЩ. И понеже и аз, и моята колежка в това начинание Житка Зарубова сме жени, имаме дъщери, някак откликнахме на тази силна тема и провокирахме художниците – мъже и жени, да реагират на нея. Опитах се да ги насоча да погледнат темата от своя гледна точка, спрямо страната, в която живеят и чрез системата, която ги е засегнала най-лично. Защото вярвам, че когато някой почувства нещо искрено, тогава то си личи в плаката и в изкуството му."

Всеки художник е имал право да изпрати до три свои работи по темата и да отговори на въпроса – Защо направихте този плакат?

"Много от тях реагира по много интересен начин. Например имаме художничка, която каза – аз самата съм преживяла насилие. Имаме художник, който написа, че е направил проучване сред свои познати и непознати жени, за това колко от тях са изпитали някаква форма на тормоз или сексуално насилие. И останал изненадан, че всяка втора жена му е казала, че е претърпяла нещо подобно. И затова е направил своя плакат."

Радослава се спира и на работата на сърбина Лука Пръстоевич, асистент в Художествената академията на Нови Сад. "Неговият плакат носи посланието "На мен ми омръзна да гледам как жените за само жертва. Време е да покажете женската си сила и обратната страна на монетата", обяснява Боор.

"Получихме много плакати от поляци, които са световна сила в плаката. Попаднах на плакат на един млад колега Бартоз Мамак, чиято работа е наречена "Традиции" и показва една жена, която има, като разклонено дърво, много ръце. И той каза - това е майка ми! Така че, ето как всеки поглежда на жената по различен начин.На самата изложба ще бъдат показани 150 плаката, като 50 от тях ще бъдат принтирани, а 100 ще бъдат прожектирани"- обяснява за Радио България Радослава Боор.

Цялата пъстрота на гледните точки към жената и нейната битност ще може да бъде видяна от 7 до 24 май в галерията на Българският културен институт в центъра на Прага и от 28 май до 28 юли в Чешката национална  техническа библиотека. Следващата пролет изложбата "Правата на жените" ще открие и Международното триенале на плаката в София. България е представена чрез работите на Люба Томова, Иван Кашлъков и Златан Дрянов.

"Замислих се сериозно успявам ли и аз, като куратор, повдигайки тази тема, да направя нещо. И ако не успея реално да променя насилието и мисленето на обществото, то със сигурност това, което сме успели да направим, е да накараме тези близо 400 художници да се замислят и да направят плакати, които ще бъдат видени други хора, които също ще се замислят. Това е нещо, което със сигурност направихме. Много от тях носят и силно визуално послание визуално и се надявам да стигнат до сърцето на хората"- казва в заключение Радослава Боор, която продължава да предизвиква ARTtention! – внимание чрез изкуството.

Снимки: Facebook /ARTtention, Facebook / Радослава Боор

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10