Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медалиерката Надежда Розева открива изложба в Скопие

Снимка: sbh.bg

В историческата сграда на турската баня "Чифте Амам" в Скопие своя самостоятелна изложба открива днес медалиерът, бижутер и художник Надежда Розева. Изложбата, която ще продължи до 7 май, е по покана на директора на македонската Национална галерия Дита Старова-Черими и е първата по рода си в страната.



Експозицията включва над 60 художествени медала, създадени през различни периоди, както и картини, съобщава Съюзът на българските художници. По време на изложбата Надя Розева ще се срещне с публиката и ще разкаже за жанра на художествения медал, ще проведе уъркшоп със студенти от различни университети. Ще бъде показан и авторският ѝ филм „Медалът“ (2021).



Надежда Розева започва да се занимава с медали преди повече от 20 години след завършване на висшето си образование по маркетинг в университета Rutgers в Ню Джърси, САЩ. През 2015 г. и 2018 г. тя е поканена за сътрудник в отдела за монети и медали на Британския музей, като в продължение на няколко седмици се занимава с каталогизирането на българската колекция от исторически медали и банкноти.


Снимки: sbh.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00