Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Къмпингите в България се "роят" – откриват се между 10 и 15 нови всяка година

Снимка: Camping.bg

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд. За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след като преди 18 години по ред причини, преустанови дейността си.

От 12 до 14 април на територията му ще се състои Camping&Caravaning Expo. "Очаква ви истински семеен фестивал. Ще превърнем стария увеселителен парк в красив и зелен оазис с различни тематични зони и кътове", обещават от специализираната платформа camping.bg,организатор на изложението. Входът е свободен за всички, а доброто настроение - гарантирано.


"Новите неща, които посетителите на събитието могат да видят са последни модели на каравани и кемпери, палатки, покривни палатки и всякакви пособия, свързани с почивката на открито и с туризма сред природата. Тази година имаме и рекорден брой участници - 82. Като допълнение, имаме и фермерски пазар. На него хората могат да се запознаят с продуктите на повече от 30 фермери и занаятчии, които представят собствената си продукция. Събитието няма да е само за къмпинг туризъм, а и за всякакви пособия, свързани с почивката на открито и екосъобразния вид туризъм, в т.ч. екипировки за риболов, воден спорт и пр." – каза за Радио България Веселин Вълев от camping.bg.

Организаторите ще представят и най-новия си пътеводителс информация за 60 къмпинга, разпределени в 7 маршрута из цяла България с над 300 природни и културно-исторически забележителности.

Мотото на тазгодишното издание на Camping & Caravaning Expoесвързано с романтичните ретро къмпинг времена. На територията на София Ленд е проектирана специална инсталация с палатки от 70-те и 80-те години на миналия век.

"Все още битува един мит, че навремето, през 80 -те години, е имало повече къмпинги. Това не е вярно! Онези от вашите слушатели, които дойдат на изложението ще видят, че сме направили изложба от ретрокартички и карти на къмпингите. Оказва се, че през 80-те на миналия век е имало точно 94 къмпинга в България, а към днешна дата те са над 170"- категоричен е Веселин Вълев.

След края на пандемията, интересът към къмпинг туризма у нас преживя истински бум, при това не само сред българите, но и от страна на чуждестранните пътешественици. "Те идват заради голямото разнообразие от къмпинги в страната", казва Вълев. И допълва, че къмпинг зоните в България се "роят" от година на година, като повечето от тях отговарят напълно на европейските стандарти:

"През последните години ръстът на къмпингите е около 10 на сто. Това ще рече, че на годишна база в страната се откриват между 10 и 15 нови къмпинг места. Около 30 % от къмпингите са по морето, а 70%, което е всъщност и мнозинството от къмпингите у нас, се намират във вътрешността на страната. Като зони с по-голяма концентрация мога да кажа, че са районите около Велико Търново, Мелник и Сандански, както и Северозападна България, по-специално в Искърското дефиле"-поясни Веселин Вълев.

Вижте още: Къмпинг туризмът е все по-предпочитан в България

Снимки: Camping.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15