Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Словакия

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Снимка: Красимир Мартинов

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава. В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия начин в тази приятелска европейска страна. И успява. Хората в Братислава я помнят и почитат с добро. 

Понастоящем Елена Арнаудова е пенсионер, но работи в консулския отдел на посолството ни, където отново „служи“ на българите и българската кауза.

"Мога да кажа, че съм щастлив човек, защото всеки от хората, които срещах през живота си, ми дадоха по нещо, обогатиха ме. Затова и продължавам да работя за тях вече като словашка пенсионерка. Сътрудник съм на консула, а всекидневната ми работа е свързана с приемане на  заявления за издаване на лични карти и паспорти, със заверка на документи. Много словаци регистрират фирми в България. Страната ни ги привлича не само с по-ниските данъци, но и защото намират, че българите са работливи хора. А пък и заплатите, които дават там, не са много големи. Т.е. имат интерес да инвестират в България."

Българското посолство в Братислава

В консулската служба на посолството идват хора с всякакви въпроси, някои доста оплетени и сложни за решаване, казва ни Елена Арнаудова.

"Имахме, например, една българка, която е раждана тук, в Словакия, но за съжаление няма близки в България и не може да си извади български документи. Тя е българска гражданка. Родителите й са от великотърновското село Поликраище. Но тъй като няма постоянен адрес в България, документи не могат да й бъдат издадени. Звънях в общината в Горна Оряховица, хората бяха много любезни, препратиха ме към Поликраище. Там говорих също с много любезна жена, която ми обясни какво трябва да се направи и на пръв поглед се оказа лесно - жената просто трябва да упълномощи свой близък или познат в България да я регистрира на свой адрес. Да, но въпросната жена няма никакви близки, защото е раждана в Словакия. Това е проблем, който стои пред нас - пред мен и пред консула, като имаме огромното желание да го решим. Така, надявам се, че ще успеем да помогнем."

Всъщност, това не е първият подобен проблем, с който се сблъскват българи в Словакия. Ако те не са словашки граждани и ако нямат актуален български документ за самоличност, те не могат да подновят разрешението си за престой в Словакия. 

Елена Арнаудова

Самата Елена Арнаудова е следвала в Словакия и е запозната с живота в тази европейска държава. Така е и по-полезна и на нашите сънародници там. Но разказва с много обич и за словаците:

"Словаците са много хубави хора. Те са по-различни от нас. Определено ние сме хора на живота – започва музика и ние скачаме и се хващаме на хорото, което изненадва словаците. Така стана миналата година, когато тук при нас концерт изнесе Тони Димитрова. Както си седяхме по столовете, изведнъж половината народ, нашите българи, станаха и започнаха да танцуват, а словаците бяха учудени. Е, после и някои от тях се хванаха на хорото. Преплитаха крака, но въпреки това играеха".  

Български празник в словашката столица

Словаците уважават българите и се отнасят топло към тях - казва ни още Елена Арнаудова.

„Навремето българите са били най-добрите зеленчукопроизводители, градинари. Именно те са създали доброто име на българите. След промените от 1989 г. в Словакия идват да работят предимно българи с висше образовани в сферата на икономиката и – напоследък – в IT сектора. Днес тяхната работа също много се цени и уважава.“

Братислава - Стария град

Словаците помнят с любов и времето, в което са били едни от най-многобройните чужди туристи по българското Черноморие. Днес много от тях отново почиват в България.

"Има един уеб сайт на словашки „Обичаме България“, който се поддържа от една българка – казва Елена Арнаудова. - Повечето снимки и отзиви в него са от словашки и от чешки граждани, които пишат така за България, че ми става драго да го чета, а наскоро, ровейки се Интернет, попаднах на един сайт за вино, където едно младо словашко семейство до такава степен се е влюбило в България, че е започнало да търгува с български вина. И са направили сайт, който е много посещаван.  Харесва ми това, че те търгуват и купуват вина от различни места в България, разказват за тези винарни и така поддържат интереса към страната ни."

Галерията на Българския културен институт в Братислава

В края на срещата ни, Елена Арнаудова пожела на българите в България и по света да не забравят страната си:

"Обичайте България, обичайте света! Пътувайте, но се връщайте и носете положителното от света и у нас. Нека онези, които нямат възможност да пътуват, да видят, че животът може да бъде много по-хубав и да се живее много по-щастливо и задружно". 

Фото: Красимир Мартинов, Български културен институт-Братислава, Посолство на Република България в Република Словакия 


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05