Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Снимка: mfa.bg

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях.

Организациите на сънародниците ни могат предлагат на дипломатите къде да се разкрият секции за гласуване до 14 май, след което Централната избирателна комисия ще определи държавите, местата и броя на секциите.

Също до 14 май българските граждани с избирателни права трябва да заявят, че ще гласуват, за да бъдат включени в избирателните списъци. Заявлението по образец може да се подава в посолствата, по пощата или електронно през интернет страницата на ЦИК. Тези, които не са подали документа, също ще могат да гласуват, попълвайки на място декларация.

Централната избирателна комисия ще назначи членовете на избирателните секции зад граница след консултации с парламентарно представените партии и коалиции. Местата за гласуване ще се разкриват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства според разпределението на българската общност в съответния район.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български учители запознаха испански ученици с нашата азбука

Учителката от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в испанския град Сарагоса Милена Омерова, заедно с още трима ментори - Янка Велева, Красимира Димова и Силвия Димитрова, запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Сънародниците ни в Кеймбридж се събират на неделно българско хоро

Клуб “Български народни танци в Кеймбридж” организира днес следобед неделно хоро. Това е поредното събитие на сдружението, което си поставя за цел да съхрани и популяризира нашето танцово наследство. “ Тук хората, които харесват българските народни..

публикувано на 28.04.24 в 10:14