Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Снимка: mon.bg

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се конкурираха с 45 отбора от 23 държави-членки на ЕС и един гостуващ отбор от Украйна. Всеки отбор се състоеше от по трима ученици на възраст не повече от 17 години.
Учениците от нашите отбори бяха избрани сред първенците от националните олимпиади по химия и биология и националното Есенно състезание по физика. Те са от Природо-математическата гимназия, Националната природо-математическа гимназия, Първа частна математическа гимназия в София, Софийска математическа гимназия и от 91 Немска езикова гимназия.
През 2027 г. България ще бъде домакин на Европейската олимпиада по експериментални науки EOES.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05