Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъждовна и хладна неделя

Снимка: БТА

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще бъде слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще останат без съществена промяна, предимно между 13° и 18°, в София – около 12°.

Над планините облачността ще бъде значителна. Ще има и валежи от дъжд, над около 1500 м – от сняг, на повече места и придружени с гръмотевици в следобедните часове. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, ще бъде умерен и силен. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 7°, на 2000 м – около 1°.

По Черноморието преди обед ще бъде почти без валежи, следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи. Максималните температури ще бъдат 15°-17°, а на морската вода – 11°-12° по северното крайбрежие, до 15° по южното. Вълнението на морето ще се усилва и ще бъде 3-4 бала.

На Балканите ще остане облачно и с валежи от дъжд, в района на Динарските планини – от сняг. Почти без валежи ще бъде в Гърция и в акваторията на Егейско море. В Атина ще бъде 23 градуса, в Букурещ и Истанбул – 19, в Белград – 11.

Над по-голямата част от европейския континент облачността ще бъде значителна. В района на Алпите ще вали сняг, докато в Източна Франция и в Германия ще вали дъжд. Дъждовно ще бъде и в Беларус и западната половина на Украйна. Над останалата част от Европа ще бъде без валежи, а на Пиренейския полуостров и Западното Средиземноморие – предимно слънчево. В Мадрид ще бъде 24 градуса, в Рим – 18, в Москва – 16, в Париж – 11, в Виена – 10, в Мюнхен и Санкт Петербург – 4, в Стокхолм – 3.

В Кейптаун ще бъде 21 градуса, в Мелбърн – 17, в Ню Йорк – 16, в Чикаго – 15.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10