Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Унгария

Ваня Которова от Будапеща - за народознанието като смисъл и възможност за себепознание

Училището има огромно значение за българската националност в Унгария

Ваня Которова
Снимка: Красимир Мартинов

Легендарна е славата на българските градинари в Унгария, започнали да пристигат там още през ХІХ в. и допринесли за развитието на земеделието в тази централноевропейска държава. Те са причината и до днес в Унгария името „българин“ да звучи изпълнено със съдържание и най-вече – да се ползва с авторитет. На тях – българските градинари – унгарският народ е нарекъл улици, построил е паметници, чешми ... 


Днес наследниците им работят друго – те са инженери, лекари, юристи, компютърни специалисти. Имат свой политически орган, своя църква, училище, театър… Как, обаче, самите те провокират интерес у децата си към България? За да узнаем това, разговаряме с Ваня Которова - заместник-директор на Българското училище за роден език в Будапеща. От 8 години госпожа Которова е преподавател там, а повече от 20 години е част от българската общност. 


В унгарската столица я отвежда любовта, както ни признава самата тя. Не малка роля за това обаче има и голямата икономическа криза в страната ни от 1997 г. Първо за Будапеща заминава съпругът на Ваня, а малко след това – и тя. Там се раждат и двете им дъщери. И двете са възпитанички на Българското училище за роден език. Питаме я какво знаят децата на българите в Будапеща за България. 

Ваня Которова въвежда децата за първия учебен час

"За децата България е лято, или мама, или приказка... За всяко дете е различно. А интересът към родината зависи много от семейната среда и възможностите на родителите. Децата, които по-често посещават България, естествено, са много по-запознати и по-любопитни, връщат се с любов всяка година там. За съжаление, има деца от общността, които нямат тази възможност и - съответно не могат да проявят този интерес."

Лагер по народознание в Банско

За да запълни тази празнина, училището в Будапеща организира лагери по народознание в България. Това са опознавателни пътувания, в които децата посещават различни природни, културно-исторически и  просветни средища в страната ни – обяснява Ваня Которова:  

"Обикаляме различни области в България и след това, през цялата учебна година, разработваме материали от местата, които сме посетили и ги свързваме с историческите събития и личности, за които учим в часовете по народознание. „Помните ли, когато бяхме в България, какво видяхме, къде влязохме?“ - това е изключително полезно. Много по-лесно се възприема материала, когато преди това децата са посетили мястото, видели са и са чули историята, изживели са емоцията да са там. Това не може да бъде заменено по никакъв начин с картинката или текста от учебника". 

Лагер по народознание в София

Лагерите по българско народознание, последният от които се проведе неотдавна, са част от проектите на българското училище, финансирани от унгарската държава. Нашето училище е част от унгарската образователна система, като обхваща деца от предучилищна възраст до 12 клас. Учениците посещават училището веднъж седмично, за да изучават български език, литература и народознание с теми от историята, географията, етнографията и фолклора на България.

Културни прояви на българите в Унгалия

"В Унгария има 13 признати националности – обяснява ни Ваня Которова. Една от тях е българската. Ние сме националност с над стогодишна история в Унгария. И, да, нашето училище е към унгарската образователна система, като настоятелството ни е Българското национално самоуправление. Това е български политически орган. Ние като националност в Унгария имаме правото да имаме политически орган, да изучаваме родния език и култура, да имаме свои местни медии. Имаме и малък театър. Нарича се „Малко театро“ и е първият професионален български театър извън границите на България."

Училищните празници събират българската общност

Българското училище за роден език работи много добре с всички български институции, като получава подкрепа както от българската, така и от унгарската държава.

"През тази година се сбъдва и една над стогодишна мечта на българите в Унгария – българското училище ще има собствена сграда. Тя се строи на парцела, който е собственост на Дружеството на българите в Унгария. Така на едно място ще бъдат събрани всички институции на българите - българското училище, българската детска градина, българският културен център и българската църква".

Ученици от Българското училище за роден език в Будапеща

Самите унгарци отдавна са възприели българите като част от своята държава и оказват почит и уважение към сънародниците ни там.

"Българите са си спечелили много добра слава и доверие още по времето на първите българските градинари в Унгария. Неслучайно те са се превърнали в своеобразна легенда в унгарската история. Голяма част от днешните българи в Унгария са техни наследници. Те вече не се занимават с градинарство, а са инженери, лекари, юристи и пр., но доверието, което са изградили предците ни с пословичното си трудолюбие, остава и днес. Тези факти са включени и в нашите учебници по народознание, като извадки от вестниците от началото на ХІХ век - за това каква е ролята на българите за изхранването на големите градове. И до днес, когато на някого кажеш, че си българин, казват „А, тук имаше една градина на едни български градинари, аз ги познавам".

Литургия в българската църква в Будапеща

Безспорно, славата на българските градинари от миналия век продължава да сгрява и да дава криле и на техните потомци. Но как сънародниците ни се грижат да поддържат българския дух жив и у своите деца, от какво е провокиран интересът към Българското училище за роден език, питаме и заместник-директора му Ваня Которова. 

"Всяко едно дете е отделен случай - казва ни тя. - Има деца, които идват при нас, защото това е езикът на мама или на баба. Особено при малките е по-силна външната мотивация, защото родителят иска това дете да познава собствените си корени. А езикът е едно от най-важните неща, за да можем да бъдем свързани с родината. По-големите имат и друга мотивация -  те могат да положат матура по български език към унгарската образователна система. Това е изключително силна мотивация за нашите деца и тази матура им е точно толкова полезна, колкото всяка друга матура по чужд език. Отделно са пътуванията до България, за които споменах. 

На лагер по народознание в България

И най важното – това са приятелствата, които могат да създадат, както и това, че им е интересно. Миналата година попитах абитуриентите кое е най-хубавото и най-лошото, което са видели в българското училище, всички споменаха приятелите като най-хубавото нещо, а относно най-лошото – имаше различни мнения. Но едно от децата ни каза, че за него най-лошото е това, че в началото не е осъзнавало колко е хубаво да ходи на българско училище, а сега всички свършва. И бяха много щастливи и доволни, че все пак са положили усилия и са получили това, което сме могли да им дадем".

Разговорът с Ваня Которова е реализиран в Лисабон, Португалия, по време на форум за преподаването на история и география в неделните ни училища зад граница, организиран от МОН, БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Лисабон, под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Фото: Кр.Мартинов, БУ за роден език, Българско републиканско самоуправление


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Владимир Кефалов

Проф. Кефалов е сред 10-те най-добри специалисти в изучаването на човешкото зрение в САЩ

Името на проф. Владимир Кефалов е в списъка на учените, носители на престижната Бреслерова награда за заслуги в изучаването на човешкото зрение през 2019 г. Най-важните открития на българския физик, който живее и работи в САЩ от близо три..

публикувано на 01.05.24 в 12:15
Дарена Гешева със съпруга си Крикор, също лекар анестезиолог

Дарена Гешева и нейният живот, достоен за приключенски роман

Кнежа, София, ЮАР, Ботсвана и … Асеновград се преплитат в живота на сънародничката ни Дарена Гешева и със сигурност ѝ подаряват безброй спомени, които да разкаже на приятели и посетители в нейното кафене в близкото до Пловдив градче. Мястото вече е..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Иконописецът Екатерина Титова: България е прекрасна! Обичайте я и я ценете!

Между биологията и църковната иконопис допирателните са неведоми и непонятни за отдадените на науката. Понякога откровенията идват чрез талантите на чистосърдечието и стремежа към духовно израстване, които се проявяват в отделни моменти от живота...

публикувано на 27.04.24 в 06:25