Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

Снимка: Facebook /Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването на македонския език. "Вторият том е посветен на болезнените процеси след Балканските войни (1912-1913 г.), когато огромна част от българския народ остава извън пределите на свободна България", казва пред БГНЕС съавторът и съставител на двата тома проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към Българската академия на науките.

Проф. Даниел Вачков
Вачков отбеляза, че за първи път подобно издание е преведено на английски език. "Това е много важен жест към нашите сънародници в САЩ, Австралия, Канада, които продължават да пазят българския си произход", казва ученият.

"Преводът на английски език дава възможност българските виждания да получават много по-широка международна гласност", казва и издателят Димитър Димитров. Благодарение на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" по международния книгообмен тя се разпространява във всички държави от ЕС, по света САЩ, плюс Белград, Скопие, Москва.

За първи път подобна българска книга се превежда от англичанин – Дейвид Мосъп, в тясно сътрудничество с редактора Адриана Момчилова. Мосъп получава голямата награда на Съюза на преводачите за труда си през 2023 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10