Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Централна гара в столицата става по-ефективна, красива и достъпна след година

Фото: БГНЕС
Софиянци и гостите на града, които ползват железопътния транспорт до нашата столица, вече знаят, че в сградата на Централната железопътна гара тече усилен ремонт. Той е част от проекта за рехабилитацията на гаровите комплекси в София, Пазарджик и Бургас, реализиран по Оперативна програма „Транспорт“.

След реконструкцията, която трябва да приключи до края на 2015 г., единственото познато нещо на централна гара ще бъде конструкцията. Предстои саниране, изграждане на подземен и надземен паркинг, както и на второ ниво над чакалнята - обясни Ивайло Дженев – ръководител проекти в Националната компания железопътна инфраструктура. Целта е да се увеличи енергийната ефективност и да се пестят разходи за отопление и електрическа енергия. Чакалнята ще се намали, ще се отдели втория етаж, подменя се дограмата, ще бъде направена топлоизолация на тавана и на покрива, монтират се фотоволтаични батерии и слънчеви колектори, каза още Ивайло Дженев.

След като бъдат приложени всички мерки за енергийна ефективност в сградата на централна гара, разходът на ток там ще намалее с около 30 процента. А спестените средства ще бъдат използвани за други полезни дейности.

Само след година централната железопътна гара в София ще бъде много по-чиста, но и по-лесно достъпна, ще бъдат изградени специални подходи за трудно подвижни хора, а пероните ще придобият съвсем нов, напълно европейски облик, разказа Ивайло Дженев. Освен информационните табла, на всеки перон ще бъдат монтирани пейки, чешми, както и автомати за безалкохолни напитки и храни.

Освен това ще бъдат подобрени връзките между гарата, автогарите и метрото.

Остава ни само да почакаме. Краят на дългото чакане идва - само след година.

Чуйте какво каза още Ивайло Дженев. Чуйте и как пътниците коментират досегашното състояние на гарата и какво според тях трябва да се промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!