Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Земята обединява 174 държави за опазване на природата

Международният ден на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Чуйте какво каза Стефи Савова, която е консултант по разясняване на разделното събиране на отпадъците сред децата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - професор Иван Дуйчев - хроника първа

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

публикувано на 08.06.24 в 16:00

Софийски разкази - София в минало време

Виктор Топалов за изложбата с фотографии от периода 1910-1915 г.: Разказът започва със сградата-домакин на събитието и хората,и историите около култовите сгради, останали и до днес. Коя е точната година на започването на строежа на Халите, каква е връзката им с Айфеловата кула, какво и къде е бил "Слугинския пазар" и каква е ролята му за получаване на..

публикувано на 08.06.24 в 15:00

Илюстрации и графики в неконвенционална форма

Започна поредното четвърто издание на Фестивал на илюстрацията и графиката. Говорим с Васил Владимиров от организацията на ФИГ: "Това е и съкращение на фигура, но тази година се заиграваме с мъглата. Обръщаме внимание на размитите граници между фигуративното и абстрактното. Темата не ограничава авторите, но им дава посока. Участниците хем се вписват в..

публикувано на 08.06.24 в 11:45

Модата е визия, концепт, начин на мислене, емоция

Специалност „Моден дизайн“ на НХА в София и Филиала ѝ в Бургас представя дипломно ревю на студентите от Випуск 2024 година, на тема: „Трансформация“.  Проф. Д-р Яна Костадинова - р-л на катедра Моден дизайн в НХА,  проф. Майа Богданова и доц.Александър Гергинов ни въвеждат в събитието: На 13 юни представяме ревюто "Трансформация". Не беше лесно,..

публикувано на 08.06.24 в 11:10

Бяхме млади, стигнахме до дъното на най-дълбоката пещера тогава

40 години от българския подземен Еверест. Красимир Петков, спелеолог, за премиерата на филма за събитието: "Това беше експедиция в пещерата Жан Бернар в Савойските Алпи. Тогава бе най-дълбоката пропаст в света. Бяхме млади, стигнахме до дъното, снимахме чисто любителски филм. 1358 м бе дъното. В момента е седма в света. Спелеологията е изследване на..

публикувано на 08.06.24 в 10:06

Децата - да са самостоятелни, но и да могат да работят в екип

В НВИМ, в 10 сутринта със свободен вход се отбелязва Деня на бащата. Забавленията дебнат отвсякъде - подробности от Николай Лазаров от Националната скаутска организация на България: "Както всяка година сме опънали палатка, хамак, показваме на децата първа долекарска помощ, ориентиране. Подготвили сме и изненади. Има и други интересни шатрички на..

публикувано на 08.06.24 в 09:48

Адресите на любовта - Димитър Подвързачов

Димитър Подвързачов кара втора младост с учителка Известният журналист, писател, автор на афоризми и стихове Димитър Подвързачов бил неустоим ухажор, когато пийнел чашка-две, но на сутринта забравял флирта и съпругата му не му връзвала кусур. Но се увлякъл като ученик по преподавателката от Първа девическа гимназия Дора Аврамова. “Карам втора..

публикувано на 08.06.24 в 09:36