Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Черен списък на фирмите, които са извършили некачествени инфраструктурни ремонти прави Столична община, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, пише ТРУД. Тя обясни, че градската управа ще се възползва от новия Закон за обществените поръчки и наказаните фирми за лошо направени ремонти в страната и в София няма да могат да участват в процедурите за големи инфраструктурни проекти в София. „Възложила съм да не се допускат до участие в търгове за големите инфраструктурни проекти фирми, чиито договор е бил прекратяван заради некачествена работа, които влизат в списъка в Агенцията за обществените поръчки“, обясни Фандъкова. В чл. 55. ал 4. на Закона за обществените поръчки, влязъл в сила през 2016 г. се казва, че възложителят може да отстрани от процедура за възлагане на обществена поръчка кандидат или участник, „ако е доказано, че е виновен за неизпълнение на договор за обществена поръчка или на договор за концесия за строителство или за услуга, довело до предсрочното му прекратяване, изплащане на обезщетения или други подобни санкции“. Нарушенията обаче трябва да не са под 50% от стойността на договора.  За 3 години общината е наложила на подобни фирми глоби от над 2 млн. лв.
Виж повече

София вече има мрежа за умен град, която позволява свързаност между всякакъв тип обекти, давайки им възможност да комуникират помежду си бързо и ефективно, разказва 24 ЧАСА. Технологията, наречена LoRa. Чрез нея може да бъдат свързани сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия с изключително нисък разход на енергия - батерията на всяко устройство издържа до 10 години. Чрез LoRa може да бъдат направени системи за паркинги, които показват най-близкото свободно място и да навигират шофьорите до него, интелигентно осветление, даващо по-голяма сигурност за гражданите и спестяване на разходи за електроенергия, контрол на качеството на въздуха, ефективно управление на контейнерите за смет, дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства. Например осветлението може да се намалява, когато няма трафик и движение на хора, и да е по- силно там, където има такива. Контейнерите за смет пък ще подават сигнал, когато са пълни, и така ще се оптимизира извозването им.
Виж повече

Ръководството на МВР призова жителите на София за разбиране заради сериозните мерки за охрана, които ще бъдат взети по време на Българското председателство на ЕС, което е през първите шест месеца на следващата година, съобщава ТРУД. Предстои и въвеждането на интегрирана информационна система за видеонаблюдение, която ще включва камерите на МВР и Столична община, обясни министърът на вътрешните работи Валентин Радев. “При НДК ще има изградена постоянна зона, полицейско присъствие постоянно, системи за видеонаблюдение, ще има системи за контрол на достъпа, СОТ, физически бариери, спиращи достъпа съоръжения, с всичко това трябва да свикнем и да приемем тези ограничения. Изготвени са предварителни планове, които са синхронизирани със Столична община. Ако се наложи, ще бъде включена към тази охрана и жандармерията на МВР. Пет са големите заседания на територията на столицата, където ще се наложи такова ограничение на движението”, обяви Радев.
Виж повече

4711 са били случаите на агресия в училищата през изтеклата 2016-2017 учебна година, свързани с физическо посегателство и психически тормоз, пише МОНИТОР. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Броят на случаите е с 455 повече от предходната година, обясниха още от ведомството. Най-често учениците са използвали вербална агресия помежду си – 2805 пъти, която включва всякакъв тип обиди, псувни и цинизми, които учениците си разменят. 2111 пъти пък се е налагало учителите да въдворяват ред при сбиване или друга физическа разправа между деца и младежи. От МОН обясниха, че при един инцидент може да е имало съчетание от няколко прояви, примерно както размяна на обиди, така и бой. Затова и броят от разбивката на различните видове тормоз е по-голям от този на случаите на агресия.
Виж повече

Жестоко пропадане - това е оценката за бизнес климата в България в новия доклад Doing Busines 2018 ("Да правиш бизнес") на Световната банка, публикуван вчера, информира СЕГА. Страната ни се е сринала с 11 стъпала до 50-о място в редовната класация, която показва на инвеститорите кои са най-уредените и дружелюбни икономики на планетата, където си заслужава да влагат парите си. И както се вижда ясно в проучването, днешна България определено не е сред оазисите за правене на бизнес - въпреки че управляващите непрекъснато твърдят обратното. Най-добрите места за инвестиране са Нова Зеландия, Сингапур и Дания, а на дъното са Венецуела, Еритрея и Сомалия.
Виж повече

Безплатните прегледи за псориазис във Военномедицинска актадемия ще бъдат удължени с два дни, съобщава МОНИТОР. Дерматолозите ще преглеждат допълнително на 1 и 2 ноември, от 10.00 до 13.00 часа. те ще се провеждат в поликлиниката на ВМА, в кабинет 218 на втория етаж. Профилактичните прегледи са в рамките на кампанията „Каквио става под кожата ви?“. В рамките на кампанията порталът за най-честите автоимунни заболявания – www.probudise.bg стартира и мащабна информационна кампания. Тя ще обхване над 20 болници в цялата страна. В тях ще бъдат разпространени информационни материали във връзка със заболяването. В рамките на инициативата продължават и безплатните прегледи за това автоимунно заболяване и в Пловдив. Те ще бъдат до 3 ноември включително в Центъра за кожно-венерически заболявания на ул. „Даме Груев“1. Там също е необходимо предварително записване на тел. 032/60 65 21.
Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временна комисия ще решава проблема със спрените лифтове на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Кола падна от мост на "Самоковско шосе", двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе". При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна". Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Пострадалият от мълния в София мъж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:51

Бедствено положение обяви кметът на Община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в Община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия.

публикувано на 23.05.24 в 12:09

Шествие на близки на загинали на пътя започна от "Цариградско шосе"

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 12:02

230 сигнала след бурята, отводняваха 18 екипа, включиха се доброволци

230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера. 34 сигнала пък има в контактния център на Столичната община. Това обяви кметът Васил Терзиев. Той обясни, че екипите на Аварийната служба, Пожарна безопасност и защита на населението, Столичния инспекторат и почистващите фирми бяха мобилизирани и работиха..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

СОС заседава за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:45