Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

„Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани. Износът на такива лекарства, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите”. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от ТРУД по време на изслушване в Комисията за борба със сивата икономика в парламента. Той подчерта, че прокуратурата може да търси данъчни престъпления, пране на пари, свързано с установяване на предикатно престъпление и евентуална митническа контрабанда. Всичко останало, свързано с лекарства, е в правомощията на контролните органи. „Наблюдава се стремеж да се прехвърлят всички проблеми, свързани с лекарства, на прокуратурата”, заяви Цацаров. Той обясни, че причината да се търси прокуратурата и по всички проблеми, свързани с медикаменти, трябва да се търси в конструкцията на българския закон по отношение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) .”Ако тя има действително правомощия, нещата биха изглеждали по коренно различен начин”, увери главният прокурор.
Виж повече

България продължава да е лидер в европейския регион по смъртност от сърдечносъдови заболявания, расте смъртността от онкологични болести, употребата на цигари и алкохол са високи, както и личните разходи на домакинствата за здраве, съобщава СЕГА. Има подобрение в отделни показатели като намаление на детската смъртност и увеличена продължителност на живота. Това са изводите от изследвания на Световната здравна организация за България. Данните от България са сравнени с тези на 13-те страни - членки на ЕС, влезли в съюза след май 2004 г. и с информацията от 53-те страни от целия европейски регион. Страната ни продължава да има изключително висока смъртност от сърдечносъдови заболявания - 676 на 100 000 мъже и 432 на 100 000 жени. Това е значително над средното за страните, с които се сравняваме - в европейския регион средно от сърдечно-съдови болести умират 419 на 100 000 мъже и 269 на 100 000 жени. За ЕС 13 данните са 467 мъже и 296 жени на 100 000. Данните са от 2013 г., като в сравнение с 2000 г. намалението на тази смъртност у нас е с 22% при мъжете и с 30 на сто при жените. В останалите страни обаче спадът е още по-голям. Докато в Европа има намаление на смъртността от рак, то у нас тя расте - с 18% при мъжете и с 1% при жените. Общата смъртност от онкологични болести у нас обаче все още е на нивата на останалите държави. От СЗО обясняват намалението в смъртността с промени в начина на живот и навлизането на нови технологии и лечение.
Виж повече

Българите пушат, пият и затлъстяват. Хората боледуват и плащат повече за здраве от другите европейци, информира ТРУД. Това отчита доклад на Световната здравна организация (СЗО) за страната ни за периода от 1985 до 2014 г., представен в Министерството на здравеопазването. Извод в него е, че страната ни все пак е постигнала напредък в подобряване на здравното състояние на населението. „Докладът показва дълъг период, къде са положителните и слабите страни”, уточни пред „Труд” проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Предизвикателствата обаче остават и те са именно в областта на високите нива на консумация на алкохол и тютюнопушене, и на затлъстяване на населението. Подобни проучвания към момента са направени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави.
Виж повече

Само 1204,35 кг стари лекарства и живак са предали столичани на специализираната фирма за опасни отпадъци през 2016 г. От началото на годината до 30 септември са предадени 827,485 кг., пише МОНИТОРСпоред фармацевти това е нищожно малко количество за близо двумилионна София. По думите им българинът масово изхвърля непотребните медикаменти направо в контейнерите за смет или в тоалетната. От 300 до 1000 лева е глобата за изхвърляне на такива отпадъци на боклука, регламентирана в Закона за управление на отпадъците. Точно този нормативен документ вменява и на общините да осигурят фирма, която да събира опасните отпадъци.

Виж повече

Соломон и Гергана Паси предлагат аргументите да се дискутират по време на европредседателството на България през 2018 г. Доцент Радослав Кючуков с 6 причини пред Европа да не се местят стрелките пролет и есен Европа да се откаже от лятното часово време, предлага доц. Радослав Кючуков, информира СЕГА. Преподавателят от Русенския университет е формулирал 6 причини да не се местят стрелките пролет и есен. Една от най- важните е, че аргументът, с който Европа е приела да има лятно часово време през 2001 г. - пестенето на ток, не се е осъществил. Хората са зле, защото се разбива биологичният им часовник, е втората основна причина. Ученият получил подкрепа от Атлантическата дигитална мрежа, чиито лица са двама бивши български министри - Соломон и Гергана Паси. Те предлагат аргументите да бъдат дискутирани по време на европредседателството на България през 2018 г.
Виж повече

Жалба отново спря обществената поръчка за тикет системата, която обяви Центърът за градска мобилност, съобщава МОНИТОР. Срокът за подаване на документи беше 20 ноември, но преди седмици друга жалба спряла конкурса за новата система. „Тикет системата е от особена важност за развитието на обществения транспорт на града, защото чрез нея се гарантира единен превозен документ за всички видове транспортни средства, въвежда се видеонаблюдение и ще се получава реална информация за използването на линиите“, коментират от ЦГМ. Те ще изчакат решението на компетентните институции по поредното обжалване. През юни отново заради жалби, бе спряна поръчката за нова система за таксуване в столичния градски транспорт.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временна комисия ще решава проблема със спрените лифтове на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Кола падна от мост на "Самоковско шосе", двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе". При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна". Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Пострадалият от мълния в София мъж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:51

Бедствено положение обяви кметът на Община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в Община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия.

публикувано на 23.05.24 в 12:09

Шествие на близки на загинали на пътя започна от "Цариградско шосе"

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 12:02

230 сигнала след бурята, отводняваха 18 екипа, включиха се доброволци

230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера. 34 сигнала пък има в контактния център на Столичната община. Това обяви кметът Васил Терзиев. Той обясни, че екипите на Аварийната служба, Пожарна безопасност и защита на населението, Столичния инспекторат и почистващите фирми бяха мобилизирани и работиха..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

СОС заседава за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:45