Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

„Срокът за окончателно завършване на ремонта на бул. „Княз Ал. Дондуков“ е 1 декември, за всеки ден забавяне след него, започват да текат санкции от 77 хил. лв. на ден“. Това написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова, разказва ТРУД. „Продължава работата по тротоарите и велоалеята в участъка с паважна настилка. Там се изгражда линеен отводнител. Допълнителните работи по велоалея за около 40 хил. лв. ще бъдат изцяло за сметка на изпълнителя „Трейс““, пише още тя. „След отказа на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата да съгласува проекта за бул. „Дондуков“, който бяхме разработили – с асфалт по пътните платна и велоалеята, се наложи пълна преработка на проекта и преразглеждане на сроковете. С оглед на решението на НИНКН за запазване на паважната настилка, трябваше да намерим вариант за изграждане на велоалея с паважна настилка и с нужната гладка повърхност. Обектът не е разплатен и приет, противно на внушенията, които се правят.
Виж повече

Тази година Столичната община е инвестирала около 28 млн. лв в строителство и основни ремонти на училища и детски градини. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на столова и бюфет в 171 основно училище „Стоил Попов“ в Нови Искър, пише МОНИТОР. Тя обясни, че 17 млн. лв са вложени в изцяло ново строителство. До края на годината трябва да бъдат завършени три нови детски градини в „Бояна“, „Люлин“ и „Красна поляна“. За следващата година ще останат за довършване забавачки в „Младост“, „Драгалевци“ и „Красно село“. Новата столова в 171 ОУ струва на общината 300 хил. лв., като обзавеждането ще бъде за сметка на бюджета на школото. Очаква се в края на месеца над 100 ученици да се възползват от новата придобивка. В последните години в район „Нови Искър“ общината е инвестирала за образование около 6,5 млн. лв. Следващата година сме предвидили в бюджета нова детска градина в Курило, съобщи Фандъкова.
Виж повече

Около 200 нови случая на ХИВ/СПИН се регистрират в страната всяка година. 85% от тях са мъже, като половината заявяват, че имат полови контакти с мъже, информира ТРУД. Практикуването на анален секс е 100 пъти по-рисково от вагиналния. Това обясни проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести по време на семинар на тема “Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ”. Събитието се проведе в понеделник по повод  Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит – 17-24 ноември 2017 г. Най-много са случаите в София – 41%, следвани от Пловдив, където преди години процентът се увеличи заради взрив на инфекцията в Столипиново. На трето място у нас по брой регистрирани заразени е Варна. Само през последната седмица са открити 11 нови заразени българи.
Виж повече

Младите учители у нас са се увеличили над 4 пъти. Ако през м.г. като преподаватели са започнали да работят около 800 млади хора, през настоящата учебна 2017/18 г. в системата са влезли около 3500 млади учители съобщава СЕГА. Тези данни изнесе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева вчера на конференция за наставничеството. Общо учителската гилдия наброява около 90 000 души. Въпреки "младата вълна" обаче след 7 г. се очаква голям недостиг на кадри в българската образователна система, защото 39 000 преподаватели ще се пенсионират, сочат данните на Такева. Според нея привличането и задържането на младите учители е изключително важно, като един от начините за това е наставничеството от страна на по-опитните им колеги. "Не проумявам защо някои директори не въвеждат длъжността на учителя наставник. Там, където има наставници, има най-много млади учители", коментира председателят на СБУ, припомняйки, че наставниците получават по 50 лв. допълнително към месечните си заплати.
Виж повече

Не просто втори лифт, а нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти, ще позволи правителството на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен", съобщава СЕГА. Строителство на нови хотели и къщи за гости в зоната на концесията обаче няма да има, а концесионната такса ще се увеличи двойно. Решението за нови ски съоръжения ще мине задължително през оценка за въздействието върху околната среда, както и обществено обсъждане. Това съобщиха вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов след голяма среща за Банско с представители на всякакви институции и организации.
Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на бащата с вход свободен в Националния военноисторически музей

На 8 юни (събота), от 10.00 до 17.00 часа, в Националния военноисторически музей ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата, съобщиха от район „Оборище“. По традиция в началото на лятото НВИМ организира най-големия детски празник, в който всичко е безплатно. Предвидени са различни активности -..

публикувано на 05.06.24 в 09:54

Три дни на различни места в София приемат опасни отпадъци

До края на седмицата – от днес до 7 юни Столичният инспекторат организира кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата . По време на юнската кампания мобилните пунктове ще бъдат отворени между 11:00 и 19:00 ч .  Днес – в Световния ден на околната среда, пункт ще бъде разположен на паркинга пред Столичния инспекторат - на ул...

публикувано на 05.06.24 в 07:59

Стефан Вълдобрев и Дара пеят до НДК в Световния ден на околната среда

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и Дара ще участват в празничния концерт в София, с който днес ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда . Събитието ще започне от 18:00 часа в Кино "Кабана" до Националния дворец на културата , информираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  В парка ще могат да се разгледат..

публикувано на 05.06.24 в 07:15

Кола и линейка се удариха в София

Пътно произшествие между кола и линейка в София. Инцидентът е станал около 16 часа днес при сградата на район „Младост“, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ.  Медицинският автомобил е пътувал към спешен адрес и е бил с включена звукова и светлинна сигнализация. При инцидента лекарят от линейката е получил контузия на..

публикувано на 04.06.24 в 17:48
Васил Терзиев

Терзиев за новата организация на движение в центъра на София: Извинявам се, сгреших!

Кметът на София Васил Терзиев призна, че той и заместникът му по транспорт са допуснали грешка при въвеждането на новата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". Поредна протестна блокада в центъра на София Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София Ще бъде разширен съставът на..

публикувано на 04.06.24 в 12:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

На среща в София обсъждат заплатите на медицинските специалисти

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева покани на среща днес представители на синдикат "Защита". Те са насрочили протест и поискаха оставката ѝ, тъй като не одобряват запазването на основните заплати на медицинските специалисти, както тя предложи след като свърши действието на Колективния трудов договор. В него е записана минимална..

публикувано на 04.06.24 в 09:54

Първо класиране за първокласници в София, записване - до 13 юни

Проведе първото класиране за прием на ученици в първи клас за учебната 2024/2025 година, съобщават от Столичната община. Общо 10 873 деца кандидатстваха за първи клас в 158 столични училища за 11 551 свободни места.  През миналата учебна година за 11 631 места кандидатстваха 10 876 деца. Класирани на първо класиране са 10 228 ученици ...

публикувано на 03.06.24 в 17:51