Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Район "Младост" стартира проект за разделно събиране на отпадъците

Снимка: БГНЕС

Район "Младост" на Столичната община стартира проект за разделно събиране на отпадъците. Целта е децата от района да се запознаят с възможността боклукът да се събира разделно. Проектът ще се реализира на територията на 5 детски градини и 5 училища в район "Младост". В проекта ще бъде включена и една детска градина в кв. „Горубляне“.

Инициативата е съвместна дейност между районната администрация в жк. „Младост“ и „Екопак“. Районът е спечелил проект в категорията „Най-зелена община“ за 2017 година.  Координаторът на проекта Диана Сивинова обясни, че целта на проекта е децата да бъдат обучени как да събират отпадъци разделно.

Разчитаме, че децата ще разкажат и на родителите си, тъй като има и различни активности, предназначени за тях. Така родителите също могат да се включат в проекта и в крайна сметка „Младост“ да е един по-чист район, да няма разхвърляни боклуци покрай контейнерите и децата да знаят къде да изхвърлят отпадъците и защо ги изхвърлят там.

Едно от училищата на територията на район „Младост“, което ще участва в проекта, е 144 СОУ „Народни будители“. Директорът Величка Николова разказа пред Радио София, че дейностите всъщност са продължение на това, което правят и в момента възпитаниците на училището, а именно – „Младост“ да бъде най-зеленият район на София.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надеждза Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48
Антон Оруш на последния Панаир на книгата

Антон Оруш: В Царство България най-много са произвеждани радиоприемници

След „Голяма книга за българската техника“ (2019) Антон Оруш предлага друго издание, инспирирано от неговата богата е колекция от над 500 устройства, произведени в България. Самият Оруш работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Новата му книга е " Произведено в България (101 български технически изделия)" и съдържа..

публикувано на 04.06.24 в 12:14

"Списък на всички страхотни неща" е представление, което може да има терапевтична функция

Моноспектакълът на Милко Йовчев "Списък на всички страхотни неща" е в афиша на Театър 199 и през месец юни . Това е представление изградено на принципа на импровизационния театър и публиката се превръща в "съучастник" в колкото забавното, толкова и докосващо душата изживяване . Въпреки сериозната тема и затрогващия разказ, усещането е за..

публикувано на 04.06.24 в 11:48
Софийски подлез до Централна гара, превърнат от бездомници в спалня

Кметът Момчил Даскалов: Добри са подлезите, през които минават хора

Подлезът до Централна гара продължава да е язва. За да стане по-приветливо място, то трябва да се обживи и поддържа. Пространството около ротондата и подстъпите към трамваите може да стане привлекателно и за бизнес, и за инвеститори, но трябва да има човекопоток. Това коментира пред БНР-Радио София Момчил Даскалов, кмет на район..

публикувано на 04.06.24 в 10:08

Лечението с антибиотик след ухапване от кърлеж не е задължително

В този епизод водещ специалист по клинична лаборатория пояснява трябва ли да пием с антибиотик веднага след ухапване от кърлеж , дори след като сме установили с лабораторно изследване, че кърлежът е заразен? Ще научите още как да разчитаме правилно резултатите от различни лабораторни изследвания и как се формират референтните стойности? З ащо не..

публикувано на 04.06.24 в 09:28