Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дни на роботиката" - представяне и премерване на силите в ТУ

Снимка: БГНЕС

На 18 и 19 май в Техническия университет - София се провеждат ежегодните „Дни на роботиката“ с участието на студенти и ученици. Събитието се провежда в две части - конферентна и състезателна. Конферентна част, по време на която участниците ще презентират своите разработки, се провежда в Библиотечно-информационния център.


Организатори на събитието са Студентски клуб „Роботика“ и Факултет „Автоматика“ на Техническия университет, а целта на инициативата е да бъде стимулирана по-нататъшната работа на съответните отбори или индивидуалните участия.

Владимир Христов - главен асистент към клуб "Роботика" уточни, че през първия ден предстои теоретичното представяне на разработвани проекти от различни групи студенти, както и презентация от лаборатория по роботика. През втория ден, в състезателната част на събитието в отделните категории ще бъдат представени самите физически модели, които са били изградени от екипите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58
Проф. Александър Шурбанов

Проф. Шурбанов и Явор Гърдев представят нова постановка на "Венецианският търговец" от Шекспир

"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир излезе в ново книжно издание и нов превод на проф. Александър Шурбанов, по който режисьорът Явор Гърдев поставя своя постановъчна версия. Тази вечер на сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде втората премиера на спектакъла . Преди това ( от 16:00 ч.) ще се проведе разговор ,..

публикувано на 13.05.24 в 14:38

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38