Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галеристите Милен Петков и Лина Стефанова: Младите творци трябва да се подкрепят

4
художниците и галеристи Милен Петков и Лина Стефанова
Снимка: Олга Добрева



Приемаме младите автори с отворени обятия, това каза галеристът и художник Милен Петков, който заедно със съпругата си Лина Стефанова бяха домакини на неделното "Радиокафе" на 20 май. Предаването се излъчни от една от столичните галерии. 

Милен Петков е собственик на галерия, завършва стенопис в Художествената академия "Борис Денев" във Велико Търново при Никола Гелов и усвоява занаята на сграфитото. 

Благодарение на него започнах още като студент и реализирах доста работи в Чирпан в музея на Яворов направих първия си стенопис, сграфито. След това работих и на други места, в църкви също. Последната ми работа беше в Котел в музея на Раковски. Направихме един пантеон с един витражен кръст огромен, просто разширихме пространството визулано там с единствената цел хората да могат да се насладят на тази атмосфера, която цари при този герой за мен, страхотен“, разказва художникът.

Преди 5 години заедно със своята съпруга Лина Стефанова решават да отворят своя галерия, където да излагат свои картини, не само техни, но и на колеги и приятели. Милен споделя, че началото е било много трудно, заедно с жена му от хора, изцяло посветени на изкуството е трябвало да започнат да разбират и от търговия.

Художникът сам за себе си си живее в един свят, който си е негов, но изведнъж като излезе публично, когато стане галерист много съдби зависят от него, не можеш да ги пренебрегнеш, те са ти колеги. От там започна и трудността, някои не искаха да ни дават своите произведения, подценяваха ни, че при нас няма да върви, както в големите галерии.“, спомня си Милен.

Снимка

В началото галерията беше с 4 стени и десетина картини. Тръгнахме емоционално, да направим нещо. Но още в следващите дни видяхме колко е трудно. Идваха при нас различни художници, но не всички се вписаха. Имахме и много помощ от различни хора- Кръстьо Капанов, Никола Ангелаков, Иван Додов, много са“, допълва галеристът.

Постепенно се създаде една атмосфера на приятели, тук всички сме приятели и приложниците, и керамиката и витражите, и дърворезба. Който дойде като че ли диша някакъв въздух и го прави добър и затова ни дават някак си истински, искрени неща, казва художникът.

Постепенно обаче хората започват да се доверяват на Милен и Лина и дори някои от посетителите, любители на изобразителното изкуство предпочитат да посещават по-млаките галерии, а дори и някои художници предпочитат да оставят творбите си там.

Тръгнаха нещата, хората ни научиха и предпочитат да идват в такива малки места, където могат да пипнат картината и да се чувстват по-близко до изкуството“, обяснява галеристът.

Милен Петков разказа, че в неговата галерия свои произведения излагат както големи имена, така и прохождащи художници, тъй като двамата със съпругата му гледат да се отнасят с разбиранеи към любителите на изобразителното и приложните изкуства, тъй като не всеки може да си позволи да си купи картина. 

Има договаряне, даваме на изплащане. При нас идват и по-заможни и по-бедни хора, които пък много ценят изкуството, теглят заеми, за да си купят картина за внука или за внучката и не може това да не рефлектира при нас. Ние сме преди всичко художници и сме винаги отворени към хората“, обяснява Милен Петков.

Отворени сме и за млади и за неизвестни автори, не търсим всеки да е завършил, може и да е самодеец. Какво значи самодеец- човек, който се учи да рисува и е постигнал нещоПодаваме им две ръце, не една. Важното е да харесаме работата, да е искрена, да е искрена, да е направена с любов и по този начин го приемаме човека“, казва галеристът.

Милен Петков и Лина Стефанова са заедно и като партньори в живота още от студентските си години. Имат двама сина и един внук.

Изкуството ни обединява, не се караме много по тая тема, казва Милен с усмивка за съпругата си Лина. Двамата решават да живеят извън столицата, на село, където се радват на спокойствие и природа. Нашите кавги са за цветята, аз харесвам едни, тя други и така, смее се Милен.

Лина Стефанова е художник, завършила е живопис също в Художествената галерия "Борис Денев" .  Занимава се със стъклопис, работи също с витражна техника.

Едни от първите ми работи бяха върху стъкло и после започнах да правя картини върху стъкло. Те са малко по-трудоемки, но стават много интересни, разказва художничката.

 Сред любимите  творения на Лина са изрисуваните чаши за вино и гарафите за вино. 

Снимка

„В началото, когато открихме магазина нарочно го кръстихме арт галерия, именно защото с картини смятах, че няма да може да просъществува. Картината сама по себе си е много специфичен подарък, който трябва да купи и могат да се намерят много различни вариации. Понеже винаги съм харесвала многото допълнения и към тоалети и за дома като подарък и затова започнахме да събираме автори като в началото бяхме само аз, Милен и още няколко наши сподвижници.“, спомня си Лина.

Художничката също като мъжа си смята, че младите таланти трябва да се подкрепят.

Съвсем млади автори като дойдат сваляме някой по-утвърден от витрината, той не се сърди и слагаме картините му на сцената, на витрината, само и само хората да го виждат и той да върви“, казва Лина.

Лина Стефанова с водещата Анелия Торошанова

Лина и съпругът и Милен казват, че за да бъде изложена една картина в тяхната галерия, не е нужно да е нарисувана от професионален художник.

Когато една картина те привлече визуално и изглежда добре, може да привлече вниманието и да бъде поставена в една къща да стои добре, не ни интересува какъв е човека (по професия), какво е завършил“, смята Лина.

Самата художничка си спомня как преди години е ходила да предлага свои картини в различни галерии и е получавала отказ от галеристите.

Те дори не искат да погледнат това, което имаш да им покажеш. С пренебрежение отрязват и именно поради тази причина решихме да не бъдем такива към нашите колеги“, споделя Лина.

Целият разговор можете да чуете в звуковите файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 000 работодатели вече дават електронни ваучери за храна

От началото на следващия месец ваучерите за храна ще бъдат само електронни. От Нова година насам течеше преходният 6-месечен период, в който работодателите можеха да дават на служителите си и хартиени талони. Данните показват, че в България ваучери за храна ползват около 20 хиляди работодатели и  над 750 хиляди души . Размерът на месечната..

публикувано на 07.06.24 в 18:32
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 07.06.24 в 17:35

Студенти ще продължат да учат в StudyHub – денонощно

Единственото у нас денонощно пространство, в което студенти могат да учат и да споделят идеи - StudyHub, ще продължи да работи. В навечерието на своята пета годишнина, мястото, в което много учащи намираха спокойствие, приятели и възможност да се съсредоточат върху учебния материал, беше изправено пред опасността да затвори врати...

публикувано на 07.06.24 в 16:59
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:10

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" - от едно изречение до 7-8 страници

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" е новият сборник с разкази от Иван Димитров. Писателят бе гост в предаването "Радиокафе", където разказа за своята книга.  "Мисля, че пандемията е много важен период от нашето съществуване, който бележи 20-те години на този век" - отвърна той, попитан защо е трябвало да издава..

публикувано на 07.06.24 в 14:53

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45