Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена обвинява лекари за смъртта на съпруга си

Снимка: БГНЕС
Надя Попова потърси БНР, за да разкаже за смъртта на своя съпруг, починал след операция за поставяне на байпас в столичната болница "Св. Анна". Тя твърди, че лекар е проявил недопустимо грубо отношение към близките и обвинява болницата за смъртта на съпруга си.

70-годишният Валентин Гуновски постъпва за сърдечна операция в Клиниката по кардиохирургия на болница "Св. Анна" в края на август. След направена коронарография в същата болница лекарите са категорични, че той е с две запушени артерии и спешно трябва да му се постави двоен байпас.

След операцията семейството е информирано, че всичко е минало нормално и се очаква пациентът да започне да се възстановява.  А междувременно е възможно той да бъде поставен на временна хемодиализа заради проблем с бъбреците. На следващия ден, събота, по телефона дежурната лекарка в реанимацията заявява на близките, че хемодиализа не се налага. 

Притеснена, дъщерята на пациента решава да отиде до болницата, за да провери на място състоянието му. Търси дежурната лекарка в реанимацията, но тя не е там. Няма я и на горния етаж, където е отделението по кардиохирургия, а сестра от отделението я упътва към кабинет на горния етаж.

До вечерта обаче пациентът се влошава, включен е на ултрахемодиафилтрация и в крайна сметка умира след остра полиорганна недостатъчност. А семейството обвинява дежурната в реанимацията д-р Горанска.

Семейството е писало жалби до здравното министерство, етичната комисия на БЛС и до ръководството на болницата. От здравното заведение отричат обвиненията и твърдят, че лекарският екип, полагал грижи за пациента, е направил всичко възможно, за да го спаси, а близките били предупредени за всички възможни рискове. Това е установила вътрешна проверка в лечебното заведение.  

От болницата са категорични, че е абсолютно невъзможно реанимацията да остава без медицинско лице и допълват, че при пациентите винаги има медицинско лице. Уточняват още, че реанимациите са две и се налага дежурният лекар да посещава и двете за консултации. От ръководството на болница "Св. Анна" се ангажират да вземат мерки за подобряване на комуникацията между лекарите и пациентите и техните близки.

Вдовицата Надя Попова апелира институциите да упражнят правомощията си и да въведат ред, за да няма и други подобни случаи. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиева Агенцията за медицински одит е започнала проверка по случая, която още не е приключила.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.