Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ артистите на 2018 в Мюзик Пойнт: Травис Скот

Снимка: flickr.com/photos/thecomeupshowСнимкаНамерението за поемане към последния стадий от най-важната си творческа мисия той обяви през януари от страниците на списанието Билборд. В броя от 6-и януари Травис Скот сподели, че целта му е най-накрая да бъде чут. И ето, че в края на 2018 регистрираме не само, че е бил чут, но и че потенциалът му с епични пропорции е достоен да свали дори самия Дрейк от върха.

Лесно е да обвините Травис Скот в това, че не е автентичен. Прибягването му към ефекти за модифициране на гласа е едно от първите неща, които грабват вниманието. Прикриването на реалния глас (който между другото e също толкова пленяващ и в оригинал) обаче не е дразнещо. Не дразни повтарянето на фразите-запазена марка it’s lit и straight up. Както ефектите, така и прочутите му адлиби не са своеволни, а направени със стил. Те са част от изкусна работа, движеща музиката напред.

Манифестацията на заложбите на Скот е албумът ASTROWORLD, излязъл през август. Концепцията около тавата е свързана с увеселителния парк в Хюстън Astroworld Six Flags, преустановил работа през 2005-а. Компилацията действа като хипноза и разкрива една футуристична утопия.В нея също като надарен архитект рап артистът си борави умело с всеки един елемент при изграждане на колоритен саундтрак. Творецът е заложил на обичания за него минорен тон, тук е обогатен от включването на други таланти, които той възприема като инструменти - Дрейк, Кид Къди, Дъ Уикенд, Франк Оушън, Филип Бейли, Стиви Уондър, Джеймс Блейк и други.

Травис успява да насочи прожекторите и към своя собствен талант като ASTROTHUNDER и HOUSTONFORNICATION са най-силните примери за майсторството му като текстописец, а амбицията на проекта е обобщена в COFFEE BEAN.

Травис Скот или Жак Уебстър Джуниър е роден в предградието на Хюстън Мисури Сити. Майка му, която е работила за Епъл и баща му, който е бил предприемач помагат с уроците по ударни и клавишни. Именно свирейки на ударни той се учи да създава бийтове. Забелязан е от продуценти след като качва свои тракове в рап блогове. 2012 сключва договор с Епик Рекърдс. Някъде по това време Канйе Уест го вербува за шестия си албум Yeezus и става негов ментор. Освен Канйе за израстването на 26 годишната звезда оказват представители на модерния саунд като Бон Ивер, Торо и Моа и Ти Ай.

Постепенно Скот усъвършенства звученето си и резултатът от еволюцията му води до изобилстващия от трап, сайкъделика и олд скул фънк китари ASTROWORLD - най-силният му албум до момента, който през август детронира Scorpion на Дрейк от чарта Билборд 200. В същото време актуалният сингъл SICKO MODE стана първият номер едно за Травис в Билборд Хот 100 - факти, които поставят печат „успех“ под една мисия, започната преди шест години и навлязла в крайната си фаза през януари.  

На фона на касови рап проекти от Ню Йорк, Лос Анджелис и Атланта Травис Скот вкара Хюстън в полезрението ни. Той рискува да стъпи в страни от основото рап течение и да ни припомни за онзи южняшки саунд, залегнал в проекти на Пол Уол, Майк Джоунс и Лил Флип. Неконвенционалният му подход в комбинация с футуристична визия и майсторски подбрани сътрудничества прескочи океана и му спечели място в листата ни с топ артистите на годината в Мюзик Пойнт.

След седмица ще ви представим още един от артистите на 2018 в Мюзик Пойнт,
а до тогава не пропускайте да ни слушате за саунда на Америка и Великобритания
в петък от 8 вечерта и събота от 1 следобед по Радио София.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътешествия и контрасти в програмата на Радиооркестъра тази вечер

Да се родиш във  Виена в музикантско семейство  – така започва историята на виолончелиста Томас Аунер, който ще бъде солист на концерта на Радиооркестъра тази вечер, в зала "България". Темата, която разработва за магистратурата си е за развитието на виолончелото като солов инструмент през първата половина на XVIII век във Виена, специализирал е при..

публикувано на 17.05.24 в 09:55

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 16.05.24 в 10:05

Пролетното издание на SoFest ще зарадва столичните меломани

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 14.05.24 в 13:10

25 години група D2

Емблематичната група D2 ще отбележи 25 години на сцената с концерт в зала 1 на НДК. Събитието ще се състои  на 10 май 2024 г. Бандата ще изпълни на живо песните, създали и наложили музикалните правила за няколко поколения, както и съвсем нови песни, които подготвя в момента. Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 02.05.24 в 14:25
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 13:02

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05