Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Скок на децата с най-тежки увреждания, извежда в заглавие МОНИТОР. Децата с най-тежки увреждания у нас са се увеличили за една година с 4 на сто. През 2017 г. броят им е бил 5791, а през 2018 г. - 6051, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане. Същевременно малките пациенти с увреждане над 50 на сто са намалели с 1100 за година. Действащата през 2018 година реформа в ТЕЛК цели прекратяване на фалшивите медицински експертизи и съгласно промените процентът на увреждане вече не се получава на база сумиране на всички заболявания. Значение има единствено водещото увреждане. От данните става ясно, че над 1000 души са били на границата да вземат ТЕЛК, но не се успели, защото основната им болест е била под 50 на сто и са получили отказ.

Грипната вълна е далеч от пика си, четем в СЕГА. За момента у нас циркулират над 100 вида респираторни вируси, броят на заразените се повишава, но пикът на грипната вълна е далеч, обяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Заболеваемостта от грип все още не е достигнала епидемични нива, очаква се това да се случи след около две-три седмици. Не е ясно колко реално са болните у нас, тъй като около коледните и новогодишните празници няма актуална регистрация на болните, нужно е да измине една работна седмица, за да е ясно каква е ситуацията, обясни Кунчев.

Хаос беляза старта на електронната винетка, коментира в друга статия СЕГА. Широко рекламираната от управляващите система за електронно таксуване за платено преминаване по републиканските пътища затъна в хаос още при старта си. На втория ден след реалното въвеждане на електронната винетка, която заменя досегашната хартиена, граждани се оплакват, че им се налага да платят по два пъти. Невинаги в системата се отразява преобразуването на хартиения стикер в електронен. Често не се получава и съобщение за направената покупка на посочения имейл. Няма и актуална карта на участъците, за които се изисква винетка. На сайта на тол системата липсва достатъчно информация за местата, от които може да се купи винетката, а някои от терминалите за самотаксуване не работят. Така в първите дни на новата година много водачи по неволя се оказват нарушители. По традиция шефовете на Агенция "Пътна инфраструктура" вчера омаловажиха проблема.

208 БГ младежи обиколиха Европа без пари, научаваме от МОНИТОР. Над 200 български младежи са обикаляли безплатно Европа с жп транспорт в първото издание на инициативата #DiscoverEU, финансирана от Европейската комисия. Навършилите току-що 18 години млади хора от България са пътували между юли и октомври т.г., самостоятелно или в групи до пет души. Тяхното пътуването е продължило до 30 дни и е включвало поне една държава членка на ЕС, различна от тази, в която живеят. По време на първия кръг през юни 2018 г. кандидатстваха 100 480 млади граждани, като 15 000 младежи получиха карти за пътуване. Коментарите от страна на участниците са положителни. За мнозина това е първият път, когато пътуват без своите родители или други възрастни лица, като повечето от тях посочват, че този опит им е позволил да станат по-независими.

В България расте skype–поколение, сочи ТРУД. Проучването, което установи, че всяко четвърто дете у нас е с поне един родител на работа зад граница, е не само шокиращо, но и страшно. Масовата имиграция през изминалите десетилетия създаде ситуация, към която всички ние малко или много се приобщихме, но тя е абсурдна. По време на прехода България се превърна във фабрика за имигранти. Приятелят, комшийката, братовчедката, съученичката, вместо да се разхождат по улиците на нашия град, бързат по пътя си някъде в Гърция, Италия, Испания, Англия и Германия, Холандия. Рядко вече чуваме за тях, още по-рядко ги виждаме. Масовата имиграция 1990 2000 г. създаде българското skype –семейство. Създаде нация, напускана от своите най-млади и дееспособни хора – нещо като организъм с отворена вена, от която се излива кръв. Пpeз пъpвoтo дeceтилeтиe oт влизaнeтo нa Бългapия в Eвpo пeйcкия cъюз (EC) бългapcкитe eмигpaнти – гурбетчии изпратиха нaд 8 милиapдa eвpo в poдинaтa cи. Те продължават да изпращат пари, но бъдещето на една страна зависи първо от нейните хора и после място от парите. Кой е пресметнал психологичните и възпитателни последствия на това масово явление? Никой. Но ние всички ще видим травмите на въпросното skype -поколение, когато стане пълнолетно и се влее в обществото и производството. Страна, в която всяко четвърто дете расте без ежедневна топлина и майчина грижа, без бащина защита и контрол и не може да има добро бъдеще.

"Господари на ефира" преговаря с всички телевизии, които искат шоуто, пише 24 ЧАСА. Екипът на предаването е в неплатен отпуск през януари. Причината е, че договорът на предаването с Нова тв е изтекъл на 31 декември 2018 г., а нов все още няма, обясни той. "Тъжно е, че телевизията, с която толкова много години работим заедно, ни остави в неведение до последния ден на договора. Затова и пуснах екипа в отпуск", каза Джуди Халваджиян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "Пикник за смет" е тази събота в район "Овча купел"

Студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), представители на Столичната община, район "Овча купел", Посолство на Република Украйна, Държавна Агенция за бежанците (ДАБ), 66-о Средно училище „Филип Станиславов“, и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ ще се включат в инициативата "Пикник за смет" тази събота, 18 май, от..

публикувано на 15.05.24 в 14:17
Перловска река

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския..

публикувано на 15.05.24 в 11:07

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" за новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Безплатни консултации за високо кръвно пред ВМА

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията.  От 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози. Не се изисква предварително..

публикувано на 15.05.24 в 08:05

Измиват училищните дворове в София преди 24 май

Дворовете на всички училища в София ще бъдат почистени и измити до 23 май, съгласно графика на фирмите. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с директорите на учебните заведения за потвърждаване на датите и да се осигури достъп на техниката и работещите екипи. Дейността се изпълнява поетапно, като трябва да..

публикувано на 14.05.24 в 18:34
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:39
Така изглежда нефункциониращата чешма на фасадата на Централната минерална баня (Музей на София)

СОС ще отпусне 60 000 лв. за ремонт на три чешми в район "Оборище"

Общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин, Бойко Димитров и Димитър Петров сигнализират за лошо състояние на обществени чешми в София . В доклад до Столичния общински съвет те посочват 3 места в район "Оборище" , където чешмите не функционират и се нуждаят от ремонт: в градинката "Кюлуците" (до бул. "Васил Левски" и ул. "Искър")..

публикувано на 14.05.24 в 12:34