Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортът Семково - снежно бижу в сърцето на Рила

За първи път попаднах в Семково преди години, когато заради силния вятър лифтовете в Банско бяха затворени. По онова време пътят от Белица до Семково ми се стори безкрайно дълъг и труден. За това този път тръгнахме с високопроходим автомобил, кафе и храна за най-малко два дни. Напълно излишно, както се оказа в последствие.  

Полите на Южна Рила уютно са приютили курорта. Надморската височина е около 1600 м. Разстоянието от София е около 180 км, 90 км от Благоевград и 17 км от общинския град Белица.

На север от Семково се издигат красивите върхове на Рила планина (сред които Голям мечи връх, Узуница, Средния връх, Ангелов връх, Канарата, Реджепица), а на юг - върховете на величествения Пирин.

Курортът е обграден от смърчови и борови гори, осеян е с обширни, слънчеви поляни. Само на няколко часа пешеходен преход от Семково се намират едни от най-живописните местности в тази част на страната. В района има и други възможности за туризъм. През лятото опитните планинари могат да направят преходи до Голям и Малък мечи връх, Ангелов връх, Средния връх, Сухото езеро, Вапски езера и Скалишките езера.

Целта на това пътуване обаче, беше да проверим какви са възможностите за зимна почивка в Семково. Първата приятна изненада беше добре изчистения 17-километров път от Белица до курорта. Заледени участъци нямаше, а по пътя се разминахме с много малко коли. Познатият ни от миналото хотел "Рила" в момента е затворен, а единствената алтернативата е хотел "Бор".
Пред хотела има малка, детска писта с влек, който работи през уикенда. Общо работещите към настоящия момент ски писти са 5. Ски оборудване можете да се наеме на място, срещу символичните 5 лева. Красивите, слънчеви поляни са чудесни за снежни игри и спускане със шейни.

Паркът за танцуващи мечки край Белица вероятно е една от най-интересните атракции в региона. Разположен е на около 12 км от Белица в местността "Андрианов чарк". Ако желаете да разгледате парка, можете да го направите между април и декември. Обитателите в момента са 26 и всички спят зимен сън.

Последните няколко години се опитваме да възвърнем старата слава на курорта и да провокираме интереса на любителите на ски спортовете. На времето Семково е бил планиран като студентски курорт, там има бази на Техническия университет и УАСГ, разказва Радослав Ревански, кмет на община Белица.

Курортът не е към Общината, но въпреки всичко имаме добрата воля да създаваме добри условия и достъпност. Държим курорта да стане общинска собственост. В момента е държавен горски фонд и не е на това ниво, на което искаме да бъде, допълва той.

На 23 февруари (събота) за четвърти пореден път ще се проведе Зимен празник "Белица-Семково".  Организаторите канят всички любители на ски спусканията и спортните игри от цяла България да вземат участие в спортните надпревари. Известни народни певци и Мъжката фолклорна група от село Годлево също ще се включат в програмата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Война и наказание" от Михаил Зигар - за да променим бъдещето, първо трябва да разберем миналото

Книгата „Война и наказание“ от Михаил Зигар вече е на българския книжен пазар. Тя е анализ на войната на Русия срещу Украйна и изследва както съвременните събития, така и историческите предпоставки за тях. Михаил Зигар е един от най-разпознаваемите руски журналисти, каза пред Радио София редакторът на изданието Красимир Лозанов. „Той е..

публикувано на 31.05.24 в 12:55
Александър Михайлов, Марта Тодорова и Илко Градев

Групите "Таралеща" и "Патърдия" готвят забавно шоу с концерт и изненади

За трети пореден път група "Таралеща" ще събере малки и големи деца в една празнична вечер , изпълнена с много изненади, музика, премиера на нова песен и безброй усмивки. Очакват ви шарени балони с хелий, детски татуси, етно-джаз, балканско реге, ска и много лятно настроение в един концерт за децата от всички възрасти. Събитието на 1 юни ще..

публикувано на 31.05.24 в 12:06

Образование и участие в кампании са правилния път за справяне със замърсяването на Витоша

Апетити за строителство, качване в планината с автомобили, множество изхвърлени боклуци - това са част от последиците, когато хора, без отношение към опазването на природата, посещават Природния парк Витоша. В планината няма организирано сметосъбиране и посетителите трябва да носят със себе си торбички, в които да събират отпадъците си, които..

публикувано на 31.05.24 в 09:13

Температурите тръгват нагоре, в София днес ще е около 25°

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста облачност, на места в северозападната половина от страната и купесто-дъждовна, съобщиха от НИМХ. Там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони придружени с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен югозападен вятър. С него дневните температури още ще се повишат..

публикувано на 31.05.24 в 07:35

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад"

Записването за новото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира. Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания. За първи път тази година Националната кампания „Започни млад“ добавя към формата си и..

публикувано на 30.05.24 в 18:55
Александър Кашъмов

В Прага обсъждат свободата на информация в Централна и Източна Европа

Свободата на информация в Централна и Източна Европа е темата на кръгла маса, която се провежда в чешката столица Прага. Събитието е част от сътрудничеството между института CEELI и гражданското общество в Централна и Източна Европа. В него са включени представители на различни европейски организации от Чехия, Словакия, Полша, Украйна,..

публикувано на 30.05.24 в 17:44

Организират лятно училище за ученици "Защо ни е да помним" в Белене и о. Персин

Фондация "Софийска платформа" организира лятно училище "Защо ни е да помним?“ в гр. Белене и остров Персин, което ще се проведе между 1-ви и 6-ти юли.  На него подрастващите и младите хора ще могат да научат повече за комунистическия режим в България. Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в..

публикувано на 30.05.24 в 17:19