Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Власинското езеро: Сръбска скара, риболов и ароматна дюлева ракия

Снимка: Антония Енева

Трябва да ви призная, че през последните две седмици, откакто времето заприлича на истинска пролет, много мои познати ми казват: Кажи сега някоя бърза, интересна и вкусна уикенд дестинация. Това означава да е близо до София, да видим нещо ново и да опитаме истинска, по възможност домашна храна...

Предложението ни отстои на около 120 км. западно от София, има красиви гледки по време на целия път и храната там е с вкус, който отдавна сте забравили. Вземете лични карти и паспортите на децата и потегляме към Власинското езеро. Само една бърза вметка - ако колата с която пътувате не е ваша, не забравяйте, че трябва да носите пълномощно.
Най-удачният вариант е да минете през КПП "Стрезимировци". От София, тръгвате към  Брезник и Трън и минавате покрай ждрелото на река Ерма. Казвам , че този път е за предпочитане, защото е много живописен, а и през въпросното КПП се минава за минути. Оттам до крайната ни точка са само 23 километра. Хващате отбивката за Църна трава и следвате панорамния път, който стига до езерото и се вие около брега му.

Власинското езеро се намира в Сърбия - Пчински окръг и е известна туристическа дестинация. До преди няколко години беше предпочитано място преди всичко от сръбски семейства и рибари, но сега може би половината автомобили, които виждаме там, са с българска регистрация.

Самото езеро е невероятно красиво, създадено е въз основа на торфеното тресавище Власинско блато чрез играждане на бент през 1947 година. Общата площ на езерото е близо 13 хиляди хектара, а в него има и два острова Дуги Дел и Стратория. Температурата на водата през лятото е около 22 градуса и много хора избират да се къпят, да правят пикници и барбекюта, други използват водни колела, дори джетове. Рибарите естествено си идват с лодки и палатки, а за тях езерото е като сбъднат сън. В него се развъждат риби като костур, шаран, пъстърва, кротушка, мряна, амур, каракуда, лин и бабушка...
Ако предпочитате рибата в готов вид или сте почитатели на сръбските специалитети направо можете да се насочите към някое от заведенията наоколо. Мисля, че няма да сгрешите, което и да изберете. Повечето са разположени в малки хотелчета, където можете да нощувате. Цената на двойна стая е около 45- 50 лева, а апартамент с две спални струва 95 лева.

Но да се върнем към класиката - сръбската скара е просто задължителна. Вкусът на месото ще ви върне детските спомени, когато нямаше хипермаркети... Към ущипците задължително добавете един студен "Елен" (говорим за бирата...) или пък ароматна дюлева ракия и ...ви гарантирам, че няма да се върнете същия ден в София. Друго важно е, че в заведенията е наистина евтино. Чудесен обяд или вечеря за четирима ще ви излезе около 80 лева. И още нещо удобно - навсякъде можете да плащате с български левове, няма никакъв проблем, дори на малките пазарчета, където продават разни вълшебни, домашни сладка и сиропи. Не пропускайте и не бъдете мнителни- съвсем истински са и никой няма да ви излъже. Продавачите са местни производители и всички ги познават от години. Моят вкус клони към сладкото от горски малини и бороровинки и сиропа от диви ягоди. Но ако вие сте с по-екстремна нагласа можете да опитате сироп от коприва или мащерка...

Накратко- красиво е, близо е, хората са любезни, а цените изненадващо добри. Затова си заслужава разходката. Обратния път до София вече го знаете- Стезимировци, Трън, Брезник... и така до някой следващ уикенд, когато убедена съм, ще се върнете пак за късен обяд на Власинското езеро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03