Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кандидатстудентската кампания на Техническия университет

Кандидатстудентската кампания на Техническия университет в София (ТУ) започна с първите предварителни изпити по математика. Тази година са се явили над 2000 кандидати във филиалите в София, Пловдив и Сливен, а пълните отличници в столицата са около 0.3%.

Приемът в университета е на базата на оценките от матурите, но за най-желаните специалности, като приложна математика и информатика, компютърно и софтуерно инженерство, кандидатите задължително трябва да се явят на изпит по математика.
ТУ разполага и с няколко чуждоезикови факултета, където приемът включва изпит по език. Сравнително нова специалност е “Инженерен дизайн”, която е популярна сред студентите с наклонности към изкуството, а кандидатите държат изпит по рисуване.

Университетът разполага с една от най-добрите учебни бази в страната, а дипломите са най-ценените в областта на инженерните науки. ТУ подготвя едни от най-добрите кадри в сферата на електрониката и автоматиката, информационните и комуникационни науки, енергетиката, транспортът и корабоплаването, авиацията и общото инженерство.

Всички добри световни компании искат да имат лаборатории в Техническия университет, което ни помага на нас да обзаведем и да предложим на студентите най-доброто в областта на техниката, коментира проф. Любомир Димитров, зам.-ректор в ТУ - София.

Обучението по специалностите е с практическа насоченост, а студентите имат възможност да практикуват наученото и в чужбина. Реализацията по всички специалности е около 98.2% поради недостига на специалисти в технологичната индустрия. Няма безработни наши випусници, твърди проф. Димитров.

В момента най-големият наплив на студенти е в областта на компютърното и софтуерното инженерство, поради високото заплащане.

Моят съвет е младите да не се отдават само на програмирането и работата с компютър, а да намерят и друга област в която да използват компютърните си познания, съветва проф. Димитров.

Подробности около кандидатстудентската кампания 2019 и обучението в Технически университет чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55

Човешките права у нас - има и положителни, и пожелателни констатации

В Годишният си доклад за състоянието правата на човека в България  (2023-2024) "Амнести Интернешънъл" констатира положителни промени в резултат на управлението у нас, но и отбелязва области, в които е желателно да бъдат предприети допълнителни законодателни инициативи. Организацията не дава оценки, а се стреми да мониторира човешките..

публикувано на 29.04.24 в 15:31

18-о издание на Националната библиотечна седмица

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03

"60 от сърце" – театър за деца в неравностойно положение

„60 от сърце“ е благотворителна инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяко тяхно представление се пазят 60 места, които се предоставят безвъзмездно на деца от домове, в неравностойно положение или деца на бежанци. Пред Радио София режисьорът Олег Степанов и актьорите Никола Куцев, и Антон Колев споделиха,..

публикувано на 29.04.24 в 10:49

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота..

публикувано на 29.04.24 в 08:05