Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18-о издание на Националната библиотечна седмица

Снимка: Радио София

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат връчени годишните библиотечни награди за 2023 г., а домакин на събитието ще е Столичната библиотека. Подробности разказа Спаска Тарандова изп-директор на Фондация "Глобални библиотеки-България" и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация.

"Националната библиотечна седмица" е застъпническа кампания, на която всички видове библиотеки в страната координирани от ББИА провеждат от 18 години насам. Идеята е в рамките на тази седмица библиотеките да се срещнат с представители на местната власт по места. Да се организират срещи и на национално ниво в съответните комисии в НС, които са свързани с култура, образование и иновации, да се организират срещи в Министерство на културата и да се поставят текущите проблеми на библиотеките, като се търси съдействие и промяна в политиките на национално и местно ниво", каза тя.

Акцентът на тазгодишното издание ще бъде комплетността, която библиотеките имат в своята дейност. Това е не само и единствено традиционната роля да осигурява достъп до информация и четене за всеки, а да се обърне внимание на ролята, която библиотеките имат по отношение на неформалното образование, на ученето през целия живот. Това са умения като медийна и информационна грамотност, базови цифрови умения на по-възрастните хора, както и достъп до отворена наука (достъп до всички научни разработки, финансирани с публични средства). Предстои да бъде утвърдена и авторско-правна реформа, която да даде достъп до дигитализирано съдържание.

"Един от проблемите, които стоят пред нашите библиотеки вече няколко години е, че не се постига разбирателство с издателите по отношение на достъпа на електронни книги в обществените библиотеки за гражданите. Надявам се, че когато това стане задължително в рамките на ЕС и нашите издатели макар да имат възражения, ако ние искаме да пазим интереса на читателите и да отговаряме на промените в читателските им навици, то трябва да се постараем поне определени заглавия, които са по-търсени, по-важни, по-полезни да бъдат достъпни в цифров вариант. Това ще стане със съответните споразумения и осигуряване на платформа, която защитава интересите разбира се и на двете страни", отбеляза Тарандова. И добави:

"Само и единствено в тази неутрална територия, каквато е библиотеката може хора с противоположни мнения да дискутират, а не да се ползват медии, или изобщо да се върви към тотално противопоставяне. Затова библиотеките гарантират демокрацията, диалога и те са съвременната обществена "Агора".  

По думите й в събитието се включват 27-те регионални библиотеки в страната, около 30 университетски и поне стотина училищни,както и много читалищни. Събитието ще бъде съпроводено с редица изложби, различни инициативи, запознаване с информационните ресурси, а на 17 май ще бъде закриването, което ще се състои в Американския център на Столичната библиотека. В рамките на кампанията ще се проведе инициативата "Посланик на библиотеките", с която се отличават представители на културния сектор, общественици и политици, които са ангажирани каузите на библиотеките. Поканени са представители на различни министерства, като гост на закриването ще бъде министър-председателят на България. За първа година ще бъде проведено и Национално състезание по публична реч за ученици на тема "Какво очаквам от Европейския парламент".  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03