Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как протича изборният ден в София

| обновено на 03.11.19 в 11:55
Снимка: Георги Нейков, БНР

В район “Лозенец” изборният ден протича нормално. Избирателните секции са отворени навреме. Първият гласоподавател е бил регистриран малко след 7.00 ч. Към 9.30 ч. по-активни са възрастните гласоподаватели, които бързат още от рано да заявят гласа си. Право на вот в район “Лозенец” имат общо 45 584 пълнолетни граждани. Има и такива, които на днешните избори за първи път ще пуснат бюлетина, тъй като като са навършили пълнолетие в седмицата след 27 октомври.

Изборните секции в района са 80, разпределени в 8 училища и една детска градина. Има и една служебна изборна секция, разположена в голяма болница в района. Правото си на глас ще упражнят и четирима чужди граждани, тъй като отговарят на условията за уседналост, т.е. регистрирани са на адреса преди  шест месеца и могат законно да гласуват. Предварително те са подали и необходимите за гласуване заявления.
Сигнали за нарушения към момента няма.

В район “Младост”, все повече хора гласуват. Дори по улиците на “Младост” 2 и “Младост” 3 вече има повече хора, предава репортер на Радио София. 125 са секциите в района. Над 88 506 е броят на избирателите, които могат да упражнят правото си на вот. В първия тур активността във втория по големина район на София е била 43% или гласували са общо 38 055 души.

И в “Младост” в ранния час гласуват повече възрастни хора, но има и млади хора. Обстановката към 9.30 ч. е нормална.
 Няма сигнали за изборни нередности в района. Има застъпници и наблюдатели в изборните комисии. Изборният процес протича бързо и организирано, защото процедурата е по-опростена.

В район “Средец” точно в 7.00 ч. е започнал изборният ден и протича в нормална обстановка. Активността е малко по-слаба и се очаква да се засили малко преди обедно време. Опашки няма. Всички 45 секции работят нормално. В две от лечебните заведения на територията на района също има избирателни секции. На разположение на гражданите с физически затруднения е и подвижна секция. Осигурен е бус, който през целия ден ще транспортира подвижна урна, в която ще могат да гласуват всички, които са подали предварително заявления.

Във всички избирателни секции има разположени полицейски служители, които не допускат лица с поведение, което накърнява добрите нрави, както и въоръжени лица. От всички 32 423 души, които живеят в района, 28 102 са тези, които имат право на глас. Тези, които са гласували миналата седмица, са 13 170 души. Към 10.20 ч. няма изборни нарушения.

В район “Люлин 3”, в 35 ОУ “Санкт Петербург” има 14 избирателни секции. Броят на избирателите е 97 217 души, което го прави най-големия избирателен район в София. Гласувалите преди седмица са 36 835 души, което е около 38% избирателна активност. В района е спокойно. В 25-а избирателна секция могат да гласуват хора с физически затруднения. Към момента няма сигнали за нарушения, с изключение на един сигнал от 125 секция, който по-късно се разбра, че е неверен.

В район “Слатина”, в 109 ОУ, изборният ден е започнал навреме и върви нормално, дори с по-бавни темпове, спрямо първия тур на местните избори. В шестте секции са гласували по 100 души до момента, т.е. 600 души, а право на вот в училището имат около 6 хил. души. Има застъпници и наблюдатели в училището. Засилва се потокът от хора, които ще гласуват, което не е изненадващо, защото към 11.00 ч. е час пик за гласуване, съобщават от изборните секции.
В район “Слатина” има 86 избирателни комисии, а с право на глас са 55 780 души. На първия тур са участвали малко над 24 хил. души. Осигурена е и охрана в училището, като има и урна за гласуване за хора с физически затруднения.

В район "Триадица" изборният ден протича нормално. В този район една от секциите не успя да отвори навреме - секция 97, разположена в 73 ОУ в квартал "Гоце Делчев" отвори в 8.45 ч., тъй като двама от членовете от комисията не са успели да стигнат навреме. От секционната комисия са обяснили, че не е имало опашки рано сутринта и затова до напрежение не се е стигнало. Гласуването става бързо. Има вече опашки, но те са малки. Очакванията са в следобедните часове гражданите да бъдат по-активни. На територията на района живеят 65 хил. души, от тях 58 хил. са с право на глас. Това може да стане в общо 109 секции. До 10.30 ч. изборни нарушения няма. 

В район "Люлин" към 11.00 ч. са упражнили правото си на вот 796 души, като в 25 СИК са гласували 106 души. Според един председателят на 15 секция тази седмица чувствително по-малко хора упражняват вота си, като средно с по около 40 души по-малко гласуват във всяка от избирателните секциите. 

В район "Надежда", в 101 ОУ "Бачо Киро" в момента има 13 секции вече има повече хора, желаещи да гласуват. Няма опашки, защото гласуването става много по-бързо. Нормално протича изборният ден. Около обяд се очаква да намалее броят на гласуващите. Към момента няма и сигнали за нередности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55