Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как протича изборният ден в София

| обновено на 03.11.19 в 11:55
Снимка: Георги Нейков, БНР

В район “Лозенец” изборният ден протича нормално. Избирателните секции са отворени навреме. Първият гласоподавател е бил регистриран малко след 7.00 ч. Към 9.30 ч. по-активни са възрастните гласоподаватели, които бързат още от рано да заявят гласа си. Право на вот в район “Лозенец” имат общо 45 584 пълнолетни граждани. Има и такива, които на днешните избори за първи път ще пуснат бюлетина, тъй като като са навършили пълнолетие в седмицата след 27 октомври.

Изборните секции в района са 80, разпределени в 8 училища и една детска градина. Има и една служебна изборна секция, разположена в голяма болница в района. Правото си на глас ще упражнят и четирима чужди граждани, тъй като отговарят на условията за уседналост, т.е. регистрирани са на адреса преди  шест месеца и могат законно да гласуват. Предварително те са подали и необходимите за гласуване заявления.
Сигнали за нарушения към момента няма.

В район “Младост”, все повече хора гласуват. Дори по улиците на “Младост” 2 и “Младост” 3 вече има повече хора, предава репортер на Радио София. 125 са секциите в района. Над 88 506 е броят на избирателите, които могат да упражнят правото си на вот. В първия тур активността във втория по големина район на София е била 43% или гласували са общо 38 055 души.

И в “Младост” в ранния час гласуват повече възрастни хора, но има и млади хора. Обстановката към 9.30 ч. е нормална.
 Няма сигнали за изборни нередности в района. Има застъпници и наблюдатели в изборните комисии. Изборният процес протича бързо и организирано, защото процедурата е по-опростена.

В район “Средец” точно в 7.00 ч. е започнал изборният ден и протича в нормална обстановка. Активността е малко по-слаба и се очаква да се засили малко преди обедно време. Опашки няма. Всички 45 секции работят нормално. В две от лечебните заведения на територията на района също има избирателни секции. На разположение на гражданите с физически затруднения е и подвижна секция. Осигурен е бус, който през целия ден ще транспортира подвижна урна, в която ще могат да гласуват всички, които са подали предварително заявления.

Във всички избирателни секции има разположени полицейски служители, които не допускат лица с поведение, което накърнява добрите нрави, както и въоръжени лица. От всички 32 423 души, които живеят в района, 28 102 са тези, които имат право на глас. Тези, които са гласували миналата седмица, са 13 170 души. Към 10.20 ч. няма изборни нарушения.

В район “Люлин 3”, в 35 ОУ “Санкт Петербург” има 14 избирателни секции. Броят на избирателите е 97 217 души, което го прави най-големия избирателен район в София. Гласувалите преди седмица са 36 835 души, което е около 38% избирателна активност. В района е спокойно. В 25-а избирателна секция могат да гласуват хора с физически затруднения. Към момента няма сигнали за нарушения, с изключение на един сигнал от 125 секция, който по-късно се разбра, че е неверен.

В район “Слатина”, в 109 ОУ, изборният ден е започнал навреме и върви нормално, дори с по-бавни темпове, спрямо първия тур на местните избори. В шестте секции са гласували по 100 души до момента, т.е. 600 души, а право на вот в училището имат около 6 хил. души. Има застъпници и наблюдатели в училището. Засилва се потокът от хора, които ще гласуват, което не е изненадващо, защото към 11.00 ч. е час пик за гласуване, съобщават от изборните секции.
В район “Слатина” има 86 избирателни комисии, а с право на глас са 55 780 души. На първия тур са участвали малко над 24 хил. души. Осигурена е и охрана в училището, като има и урна за гласуване за хора с физически затруднения.

В район "Триадица" изборният ден протича нормално. В този район една от секциите не успя да отвори навреме - секция 97, разположена в 73 ОУ в квартал "Гоце Делчев" отвори в 8.45 ч., тъй като двама от членовете от комисията не са успели да стигнат навреме. От секционната комисия са обяснили, че не е имало опашки рано сутринта и затова до напрежение не се е стигнало. Гласуването става бързо. Има вече опашки, но те са малки. Очакванията са в следобедните часове гражданите да бъдат по-активни. На територията на района живеят 65 хил. души, от тях 58 хил. са с право на глас. Това може да стане в общо 109 секции. До 10.30 ч. изборни нарушения няма. 

В район "Люлин" към 11.00 ч. са упражнили правото си на вот 796 души, като в 25 СИК са гласували 106 души. Според един председателят на 15 секция тази седмица чувствително по-малко хора упражняват вота си, като средно с по около 40 души по-малко гласуват във всяка от избирателните секциите. 

В район "Надежда", в 101 ОУ "Бачо Киро" в момента има 13 секции вече има повече хора, желаещи да гласуват. Няма опашки, защото гласуването става много по-бързо. Нормално протича изборният ден. Около обяд се очаква да намалее броят на гласуващите. Към момента няма и сигнали за нередности.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Господинов

Учителят Иван Господинов събира години опит в Европа, за да е полезен днес в България

Иван Господинов e председател на сдружение "Образование без раници“, представител на дигиталната образователна платформа "Кан Академия" за България, преподавател по немски език и философия. Именно образователната кауза го кара да се завърне в България, след като завършва философия и социални науки в Лайпцигския университет в Германия.  Днес без..

публикувано на 24.05.20 в 15:00
Д-р Станимир Хасърджиев

Д-р Станимир Хасърджиев: В условията на изолация пациентите търсят най-вече психологическа подкрепа

Преди месец Националната пациентска организация откри гореща телефонна линия 0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на която безплатно могат да проведат консултация със специалисти в различни области- ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести, както и с психолог. Осигурена е и възможност за виртуален..

публикувано на 24.05.20 в 13:07

Буквите, писмеността и делото на Светите братя Кирил и Методий

На 24 май честваме празника на буквите, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Прославяме делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през..

публикувано на 24.05.20 в 08:15

Трябва ли да има приемни изпити за специалността "Право" в СУ

Приемането в специалност "Право" в Софийския университет без кандидатстудентски изпити по "Български език", "Литература" и "История", а само с оценките от матурите предизвика вълнения в студентските и преподавателските среди.  В интернет бе публикувана петиция, инициирана от студентката по право Магдалена Стоева. Тя посочи пред Радио София, че иска..

публикувано на 22.05.20 в 18:46

С "Музика от Голямата къща" ще започва всеки ден по Радио София

Точно на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Радио София отваря нов  музикален прозорец   в своята програма. Всяко денонощие ще стартира с минути, посветени на музиката, която се създава и записва от съставите на Българското национално радио. Веднага след информационния бюлетин в полунощ, ще започва..

публикувано на 22.05.20 в 17:51

Природните лекове за детоксикация - корен гръмотрън, глухарче, бреза

Билките са основна част от народната медицина и хората от векове се обръщат към тяхната мощ. Любен Пенков е трето поколение билкопроизводител. Той разказа пред Радио София повече за полезните билки, които можем да намерим пресни през летния сезон, и за какво могат да са ни от помощ. Най-познатите билки, които събираме през лятото са липов цвят,..

публикувано на 22.05.20 в 17:36

Бул. „Патриарх Евтимий“ ще има велоалеи и нова бус лента

По столичния бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обособени  велоалеи и нова бус лента , предвижда проект, който представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев, главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев. Проектът предвижда промени по бул. „Патриарх..

обновено на 22.05.20 в 17:17