Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на общностното развитие е социална промяна

Преподавателят по културология Валентина Георгиева, която участва в Програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, представи пред Радио София част от дейностите по общностно организиране в България.

Методът на общностно организиране има повече от един век история. Заражда се в една конкретна историческа среда на икономическата криза - Голямата депресия в САЩ в началото на 20-и век. Същината на метода е в разбирането, че с общността се работи, общността не е заварена, тя не се самопоражда. Необходима е много работа, за да може хора, които се срещат на площадката или се срещат на приятелски събирания, за да се забавляват, или пък дори се срещат на улицата на протест - такива едни случайни сбирки не са общност. Необподимо е време и целенасочени усилия тези хора да изградят връзка помежду си, да могат да рискуват заедно някакво начинание, да знаят как да знаят технологията на граждански натиск върху властите, за да може в крайна сметка да има един ползотворен диалог.

Организации за общностно развитие

Няколко са организациите, свързани с метода за общностно развитие, като те работят с различни общности – едни са фокусирани върху образованието, други към ромски общности, общностите на сексуалните малцинства, в полето на работа с жени тепърва започват работа по този метод, посочи Валентина Георгиева::

Всеки малък подтик за социална промяна може да бъде обединителен признак, стига да намерим път към околните. Една голяма част от метода на общото организиране да различните стъпки, различните форми на комуникация, така че да се свържем и да направим кампания.

Принципи

Много важен принцип е да се започва отдолу-нагоре, откъм самите хора, поясни Георгиева:

Първо се срещаме с хората, говорим с тях, правим си нещо като фокус групи, напълно неформални, за да видим тях какво ги вълнува какви са техните нужди, какво биха искали да променят и тогава започваме лекичко, за да видим кое е най-малкото и най-лесното нещо за осъществяване, най-малката промяна, която те искат и най-лесно биха постигнали.

Обучение

В София има много квартали, които се нуждаят от внимание, и по отношение на градоустройство, и по отношение на някакви елементарни социални придобивки като училища и детски градини. Всеки квартал би спечелил от малко по-добро осветлени. Методът на общностно организиране, обаче, работи не само с квартални общности, но и такива, основани на идентичност. Затова и Българският фонд за жените организира обучение в края на февруари 2020 година, в което ще се опитае да формираме малки групи, по примера на женските групи за взаимопомощ, като ще се търси как от такива разговори за подкрепа може да се премине към колективно действие. Обучението не е ограничено до лидери, които биха искали да се занимават само с жени, а е отворено и към етнически общности и към квартални общности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31