Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се грижим за кожата си по време на бременност

Снимка: pixabay.com
По време на бременност, а и след раждането, тялото на жените претърпява множество промени, които оставят своя отпечатък върху кожата.

От една страна кожата придобива много повече положителни свойства, в сравнение с всеки друг период в живота. Кожата става сияйна, косата здрава, ноктите също. От друга страна обаче, това се наблюдава при стандартните бременности. Не рядко бременността може да се окаже проблемна по отношение на състоянието на кожата. Много често се характеризира с голяма сухота, разширени капиляри по краката, което води и до разширени вени, появяват се и тъмни петна, обяснява дерматологът д-р Росица Денчева.

Сухата кожа е особено проблемна през зимните месеци, което може да доведе до сърбеж. Сърбежът по време на бременност, оказва се, може да бъде и предшественик на някое от специфичните заболявания на бременността. Сред тях са уртикарията и някои видове херпесни състояния, характерни само през този период.

Те трябва да бъдат консултирани и разпознати, за да не създават дискомфорт. 90% от тях изчезват с появата на бебето, но има други, физиологични промени на кожата, сред които са тъмните петна, разширените вени и промяната на окосмяването, които зависят от хормоналните промени, и остават в първите няколко месеца след раждането и по време на периода на кърменето.

Всяка бременност е строго индивидуална, но все пак е важно да се изберат правилните профилактични продукти за грижа за кожата, които да подобряват еластичността и здравината ѝ, както и да са предназначени за превенция на стрии.

Д-р Денчева препоръчва бременните да не се излагат твърде много на слънце и да употребяват слънцезащитен крем.

Тя обясни още, че по-голяма част от продуктите, които се използват за справяне с белезите на възрастта, не би трябвало да бъдат употребявани по време на бременност. Кремовете против бръчки, например, биха могли да имат неблагоприятен ефект по време на бременност.

Най-добре е по време на бременност, съветва дерматологът, да се използват кремове с хидратиращи функции, които да запазят влажността и омазняването на кожата, както и слънцезащитен продукт.

Още за грижата за кожата по време на бременност- чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46