Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не квотата, а качествата правят жените равностойни на мъжете в бизнеса

| обновено на 08.01.20 в 15:22
Даниел Киряков, Александър Христов и Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Продължава седмицата, посветена на жените и мъжете в бизнеса. Днес за разговор сме поканили експертите Любомир Аламанов, доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Жените в бизнеса са страшна сила – коментира Александър Христов. – Ролята им ще се става още по-важна. Над 80% от експертите в PR-бранша са жени. В същото време са видими сфери, в които все още има „стъклен таван“ в това отношение и промените тепърва ще се забелязват, колкото и бавни да са те.

В България дори IT-секторът е доказателство, че жените се справят добре и в области, които се смятат за „по-мъжки“, посочи Любомир Аламанов.

А според Даниел Киряков в историята има достатъчно много доказателства, че устойчивостта и вдъхновението в определени политики и дейности идва от жените. И не е правилно да се говори за квотно участие на дамите, а за експертно, като специалисти, като мениджъри.

В комуникационните професии, при работа с хора, когато по-често се налага проява на емпатия или интуиция, като че предимството е на „слабия пол“, признава мъжкото експертно трио. Жените по естествен път намират своето място и във висшия мениджърски елит, включително и във финансовите институции. Днес картината в управлението на банките е коренно различна от преди 20 години например.

Квотите са по-скоро инструмент за (временно) въвеждане на справедливост или равноправие.

Към предимствата на мъжете можем да причислим т.нар. здравословната амбиция, прямотата и ефективността.

За всеки обаче, независимо от пола и възрастта, е добре да запази и проявява детското любопитство, интереса към новото и към допълнителни знания и развитие.

Стереотипите видимо се променят и това може да се забележи по мисленето и поведението на младите хора – в училище и в университета.

Войнстващият феминизъм не чува другото мнение, а това понякога не помага (а напротив) за по-лесно или правилно заемане на позициите, които жените заслужават, смята доц. Христов. Равенството на двата пола в бизнеса няма нужда от врагове, каквито едно фанатично движение създава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14