Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната на успеха: Баланс между качествата на мъжете и жените

Анна Марич,Милена Драгийска, Гергана Иванова
Снимка: Ани Петрова

Не може да става дума дори за усещане за някакво неравенство между половете в областта на комуникационния бизнес. В това е убедена е Гергана Иванова, управляващ партньор в Тне Smarts. Тя уточни, че това се дължи до голяма степен на спецификата на бизнеса, тъй като комуникациите са "много, много женски бизнес". Може да се каже също, че България е поставена много добре в това отношение, дори и по официалните класации на "Евростат".

Жените в България не срещат проблеми като принципна възможност за развитие и реализация, не само като субективни впечатления, но и като законова среда и обществено отношение, подкрепи тезата Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България". Тя изтъкна, че е важно лидерът на организация да е добър експерт и лидер, без значение от какъв пол или етнос е той. Чисто емпирично погледнато не би трябвало икономическите резултати да се различават в зависимост от това, дали начело на организацията е жена или мъж. Много психолози обаче са установили, че има много по-висока успеваемост на смесените екипи, заради допълването и различното мислене при разреза на един проблем и търсене на решения.

Все повече фирми се стараят да предлагат по-добри условия за жените да се развиват пълноценно и да могат да бъдат и майки, и съпруги, а не само работници във фирмата. Сред тях са гъвкаво работно време, работа от вкъщи, работа на половин работен ден през втората година от майчинството, посочи на свой ред Анна Марич, ръководител "Проекти" и част от мениджмънт екипа на "Accenture - България".

България изпитва огромен глад от квалифицирани кадри, така че възможностите за кариерно развитие са неограничени. Проблеми по-скоро произтичат по линия на образованието, където има пропаст между нуждите на бизнеса и подготовката в учебните заведение, отбеляза Гергана Иванова. До някаква степен това вече се компенсира с млади хора, придобили добро образование в чужбина, които искат да се върнат и да работят в родината си.

Има какво още да се направи, за да се подпомогне субективната увереност на дамите за развитие, смята Милена Драгийска. Много често има остарели изисквания за безопасни условия на труд, които пречат например на по-широкото използване на хоум офис. От друга страна е доброто прилагане на реинтеграционните програми.    

При положение, че съществува добра комуникация между членовете на един екип, винаги се стига до най-доброто решение, а мъжете и жените се допълват в различни ситуации. Но за да можеш да бъде лидер, изключително важно е да си достигнал едно ниво на емоционална зрялост, да си отместил егото, центъра от себе си и да си осъзнал, че колко добър е един лидер се измерва по това, какво представлява неговият екип - дали хората се чувстват добре и са щастливи, категорични са и трите дами. А балансът между качествата на мъжете и жените е формулата на успеха в бизнеса. Лидерите могат да осигурят достатъчно конструктивна среда, ако са достоверни пред себе си, колегите си и всички служители. Тяхната роля е да създават добавена стойност и ценностти и да утвърждават добри бизнес практики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае, да донесе нова или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35