Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Път без винетка за всички населени места в Столичната община


За всички населени места на територията на Столичната община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка.

"Столичната община има готовност да участва в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заместник-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков бе категоричен, че шофьорите от населените места на територията на Столичната община няма да бъдат глобявани за липса на винетки.

Предстои подписване на споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура“и Общината, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на столицата няма да е необходима винетка. Преговорите продължават и в момента.

Споразумението между АПИ и Столичната община ще се подпише, след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура.

Списък на пътищата, по които се осигурява пътуване без винетка за всички населени места от Столичната община:

1. Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана

2. Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел

3. Софийски Околовръстен път

4. Северна Скоростна тангента

5. Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. „Сливница" до пътен възел "Божурище"

6. Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя - разклона от Суходолски път

7. Участък от път №1 - Е79 между "Черния Кос" и ул. „Войнишко въстание" с. Владая

8. Участък от път №1 - Е79 между СОП и с. Желява

9. Участъка от път (III - 802 ) между бул. „Европа“ и гр. Банкя

10. Участъка от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и с. Мало Бучино

11. Републикански път II-81 - от СОП до с. Волуяк.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бяхме млади, стигнахме до дъното на най-дълбоката пещера тогава

40 години от българския подземен Еверест. Красимир Петков, спелеолог, за премиерата на филма за събитието: "Това беше експедиция в пещерата Жан Бернар в Савойските Алпи. Тогава бе най-дълбоката пропаст в света. Бяхме млади, стигнахме до дъното, снимахме чисто любителски филм. 1358 м бе дъното. В момента е седма в света. Спелеологията е изследване на..

публикувано на 08.06.24 в 10:06

Децата - да са самостоятелни, но и да могат да работят в екип

В НВИМ, в 10 сутринта със свободен вход се отбелязва Деня на бащата. Забавленията дебнат отвсякъде - подробности от Николай Лазаров от Националната скаутска организация на България: "Както всяка година сме опънали палатка, хамак, показваме на децата първа долекарска помощ, ориентиране. Подготвили сме и изненади. Има и други интересни шатрички на..

публикувано на 08.06.24 в 09:48

Адресите на любовта - Димитър Подвързачов

Димитър Подвързачов кара втора младост с учителка Известният журналист, писател, автор на афоризми и стихове Димитър Подвързачов бил неустоим ухажор, когато пийнел чашка-две, но на сутринта забравял флирта и съпругата му не му връзвала кусур. Но се увлякъл като ученик по преподавателката от Първа девическа гимназия Дора Аврамова. “Карам втора..

публикувано на 08.06.24 в 09:36

Над 10 000 работодатели вече дават електронни ваучери за храна

От началото на следващия месец ваучерите за храна ще бъдат само електронни. От Нова година насам течеше преходният 6-месечен период, в който работодателите можеха да дават на служителите си и хартиени талони. Данните показват, че в България ваучери за храна ползват около 20 хиляди работодатели и  над 750 хиляди души . Размерът на месечната..

публикувано на 07.06.24 в 18:32
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 07.06.24 в 17:35

Студенти ще продължат да учат в StudyHub – денонощно

Единственото у нас денонощно пространство, в което студенти могат да учат и да споделят идеи - StudyHub, ще продължи да работи. В навечерието на своята пета годишнина, мястото, в което много учащи намираха спокойствие, приятели и възможност да се съсредоточат върху учебния материал, беше изправено пред опасността да затвори врати...

публикувано на 07.06.24 в 16:59
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:10