Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медиите в извънредната ситуация

Какво се промени, кога и как ще се възстанови работата на журналистите - коментира Весислава Антонова

Предприетите мерки в извънредното положение се отразяват на медиите на няколко нива: организационно, финансово, информационно. Журналистите са на първа линия като професионалисти в условията на пандемия и ограничения, защото медиците се грижат за запазване или възстановяване на здравето на хората, но информираността е също така важна. 

Това коментира пред Радио София медийният журналист Весислава Антонова.

Във всички медии екипите работят в намален състав или дистанционно, понякога на смени, въведени по принуда на обстоятелствата. Работата обаче не е намаляла, напротив, понякога работният ден продължава до 12 часа, особено в телевизиите. Сайтовете са на (фронтовата информационна) линия 24/7.

Приходите безусловно са намалели. Това е особено важно за частните медии, които много разчитат на средствата от реклами. А когато настава икономическа криза, първото перо, от което компаниите спестяват, е за медийно присъствие. Най-малкото трябва да преразгледат посланията си, рекламните клипове може да се наложи да се преработят.

Тематичното разнообразие се сви изключително много. Независимо от вида медия съдържанието основно се подчинява на пандемията, дори когато се говори или пише за бизнес, за култура, политика... Това изисква особено внимание с информацията и детайлите. Целта е и те да са полезни.

Ситуацията е и шанс за медиите. Шанс да си върнат доверието на потребителите. В момента те са се увеличили – за телевизиите, за някои сайтове, и ако журналистите подхождат адекватно, могат да се възползват от това. Нерядко предаванията се налага променят начина си на реализация. Много пострада продуцентския бизнес.

Като аномалия Весислава Антонова определи рестрикциите към медийните компании и съответно към журналистите на фона на увеличеното потребление на техни продукти. Работата е в необичайна ситуация, съпроводена е с допълнителни трудности, стресът е повишен, има и риск за здравето им. На места освен числеността на екипите, са намалили и заплатите. И не се знае докога ще продължи всичко това.

Антонова подчерта, че и в тези условия има качествени медии, които се придържат към високите стандарти, но има и жълти издания, които се опитват да се възползват и от тази ситуация на пандемия.


Брифингите са показателни за много от промените и тенденциите в българската журналистика. На тях често попадат колеги, чиито ресори са далеч от здравеопазването и това личи по въпросите.

По мнението на Весислава Антонова възстановяването на нормалната работа в медийния сектор ще стане бавно, и то като следствие на възстановяването на други фундаментални области, каквато е икономиката.

С медийния журналист разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влогърът Изабела Овчарова с нова книга

Влогърът Изабел Oвчарова отново е “Причината” хиляди младежи да хванат книга в ръце. Първият художествен роман на слънчевото момиче е вече реалност. През 2019 г. тя издаде дебютната си биографична книга “Щастливей”, която спечели “Детска Вазова награда за литература” за 2019 г., сега отново предизвиква последователите си да излязат от мрежата и да..

публикувано на 25.05.20 в 19:06

Конкурс за есе класира млади изследователи за експедиция на Витоша

Ученици от 9 до 18 години могат да участва в изследователска експедиция в Природен парк „Витоша“ тази есен на 19 и 20 септември . За целта обаче трябва да участват и да впечатлят в конкурс за есе на тема "Аз съм изследовател" , обявен от Националния природонаучен музей (НПНМ) при Българската академия на науките. Наградените участници ще..

публикувано на 25.05.20 в 17:45

Засилва се трафикът от връщащи се в София автомобили

Около 55 - 56 хиляди автомобил са излезли от София за серията от три почивни дни покрай 24 май, толкова трябва и да се приберат за началото на новата работна седмица. За да не стават задръствания, както и при всички празници, КАТ приемат мерки съвместно с Жандармерия и Охранителна полиция, съобщи началникът на Пътна полиция Любомир Костадинов...

публикувано на 25.05.20 в 17:03

„Дишай!“ - заекването като сила

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ ( breathe in. ). “Дишай - казваха ми десетките логопеди и..

обновено на 25.05.20 в 15:56
„Хвърковатата чета“, автор Петър Морозов

Във ВВВУ в Долна Митрополия отбелязват годишнината от гибелта на патрона си Георги Бенковски

Навършват се 144 години от смъртта на революционера Георги Бенковски. Предводител на “Хвърковатата чета”, той е един от най-храбрите апостоли за времето си. Роден в Копривщица 1843 година, Георги Бенковски е основна фигура в организацията на Априлското въстание. На неговото име е кръстено Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия..

публикувано на 25.05.20 в 11:30

Артисти и специалисти от 6 европейски страни - в творческа конференция

Култсалон (Cooltsalon) за трета поредна година събира държави и градове в едновременна творческа конференция - “Култзин” (“Cooltzine”) на 30 май (събота). Темата този път е „Промени “. Градовете тази година са София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, с говорители участващи в съответната дискусия, но без места-домакини,..

публикувано на 25.05.20 в 11:27

Децата награждават героите си със “Златна ябълка”

Националната мрежа за децата, която обединява близо 150 граждански организации за деца и семейства у нас, за десета поредна година ще връчи наградите "Златната ябълка" за принос към благосъстояниението на децата в България. „През изминалите години са отличени десетки герои на децата, болници, общини, журналисти, организации, които са..

публикувано на 25.05.20 в 10:25