Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в обстановката на пандемия

Сред сигналите до ДАЗД най-много остават тези за насилие

Снимка: https://pixabay.com/

Държавната агенция за закрила на детето предприе действия за виртуален контрол за спазването на правата на децата в отговор на настъпилите нови обстоятелства. Това е нов модел за проследяване, който ще бъде прилаган само тогава, когато има извънредно положение, обясни пред Радио София Галя Атанасова от Агенцията.

Промяната засяга проверките във всички училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции „Социално подпомагане“ и всички доставчици на социални услуги за деца. Новият начин на проверяване ще се извършва чрез обмен на документи в системата за сигурно електронно връчване, както и с предаването на материали чрез криптирани файлове. Дистанционната форма на проверка се различава от присъствената основно по липсата на живия контакт. 

От страна на Агенцията са създадени и условия за провеждане на беседи чрез видеоконферентна връзка в зависимост от възможностите на проверяваните. На база на резултатите от дистанционните онлайн проверки ще може да се издават предписания, в случаите на установено нарушение, с посочен срок за изпълнение, както и методически указания или препоръки.

Няма данни за съществено увеличение на сигналите за нарушаване на правата на детето в периода на изолация, посочи Галя Атанасова. Същевременно се запазва тенденцията най-много сигнали да бъдат подавани за насилие срещу деца. За първото тримесечие на тази година са подадени общо 463 сигнала за деца с риск. Водеща проблематика остава насилието.

Галя Атанасова обърна внимание, че, по препоръка на редица психолози, е добре да се говори с децата по темата за създалата се обстановка поради разпространението на коронавируса, какво представлява това заболяване и защо е необходима изолацията, а така също и колко е важно да се спазват правилата. Много е важно родителите да не тръгват в негативна посока по време на обясненията. 

Повече подробности за дейността на ДАЗД в новата ситуация можете да чуете в интервюто на Лилия Герчева с Галя Атанасова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55