Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирково - сребриста перла

На Сирни Заговезни „Радиокафе“ гостува на община Мирково. Говорим за традициите и обичаите на празника, развитието на региона. Ставаме  свидетели и на традиционния кукерски карнавал.

Цветана Йотина е кмет на община Мирково. Тя ни разказва за развитието на инфраструктурата, програмата за развитието на селските райони, по какви проекти работят в региона и какви забележителности правят Мирково привлекателно за гости и туристи. Срещаме се и с Илийчо Лалчев - председател на Кукерския клуб в Мирково:

"В Мирково винаги е имало кукери. Най-малкият в клуба е на 2 години, най-възрастният е на 65. Маските си ги изработваме сами, ние кукерите." (И. Лалчев)

"Традициите са живи, различни клубове ги възпроизвеждат, има хора, които ги е еня. Имаме нужда да се обърнем към историята и да я съхраним. Зареждам се, работата ме удовлетворява. Един кмет трябва да е упорит и смел. Освен с ангажиментите по образование и инфраструктура, предоставяме допълнителни услуги на трудноподвижни наши съграждани. По постоянен адрес тук живеят 2500, по настоящ - 3000. 

Ако трябва да се минат всички пътища за финансиране на четвъртокласните пътища щяха да минат 30 години, затова взехме заем от фонд "Флаг". Той ни позволи да започнем и ремонт на водопроводната мрежа. Скоро ще е готов и площадът ни пред кметството.

Красотата е навсякъде в петте ни села, язовира в Смолско, хижа "Чавдар" в Буново, реставрирахме църкви и параклиси. Има място и за поклоннически туризъм, за риболов, за спорт. Трябва да сме настроени позитивно, стига сме мръкнали.

С Цветана Йотина, Тодор Цачев и Илийчо Лалев


Гостува краеведът Стефка Горгорова:

"По времето на Ботевата чета от Мирково са 28 души, в съседното село е първата и единствена битка, която Бенковски печели. Тук е и първата бирена фабрика преди Освобождението, но не е имала сертификат, тогава не е било нужно. На мирковски кукерите се наричат "сурати" - има "парцаливи", които се промъкват тихомълком, другите са със звънци. Всеки има нужда да пречисти душата си. 

Подготовката започва отдавна, в миналото е имало малки и големи сурати, сега празникът е в неделя. Не толкова се гони злото, колкото е новото начало. Заораването е първият впряг, обикновено персонажът се прави от баща, ако може - с близнаци. В нашия край задължителна е била камилата и маймуната. Големите огньове - оратници, в миналото са били от слама. Колкото по-висок е огънят, и който го прескача пръв, ще е най-здрав. Традиционните ни ястия са подлучените, вкл. чукундурова шума. Печен бамбал фасул също, ципата му е по-мека от смилянския. Традиционен е и бел маж - с пресно сирене. Повече сме ракиджии, не сме винари."

Тодор Цачев е секретар на НЧ „Културен подем“ и художествен ръководител на оркестър „Мирковски орли“, съпругата му Ивайла Цачева е преподавател по музика в училището в Мирково:

"Имах натоварена концертна програма у нас и в чужбина и не съжалявам и за миг, че се преместихме в Мирково." (Ивайла) "След Гълъбец, пътят не уморява, на София взимаме само каймака, нито стреса, нито задръстванията." (Тодор)

"Най-голямото ни дете е на 12, останалите са на 10, 8, 6. Справяме се, тук е спокойно, те са запалени по музиката. Тя им дава неща, които са за цял живот. Те са много внимателни и уважителни един към друг. В училището получихме много хубаво пиано като дарение. После получихме много клавишни от Нидерландия. Имаме много занимания по музика, всяко дете е обучавано да свири на пиано." (Ивайла)

В Мирково има гнезда на орли и идвайки тук преди 12 години, създадох първия детски оркестър в Златица. После г-жа Йотина ме покани да направя детски оркестър тук, така се родиха "Мирковски орли", принасяме тържественост на всяко събитие. Работя за възвръщане на традицията на духовите музики, в момента правя трети такъв в Панагюрище." (Тодор)

"Децата учат на търпение. Много си и помагат. Учителят е много важен. Трябва да инвестираме цялото си внимание в децата. Да се разбират и да живеят заедно. А и музикалният инструмент възпитава, всяко дете трябва да има музиката в себе си."


В студиото са и децата от училището в Мирково. Слушаме "Огън гори на планина" в изпълнение на учениците от 2, 3, 4 клас. 

Децата обичат физическо, математика, български език и литература, музика. Един иска да стане адвокат, да защитава хората от лошото, друг - да стане известен музикант, пианист. Трети - лекар, да помага на хората.

Отиваме и до Челопеч, за да чуем как е започнал кукерския карнавал от кмета инж. Алекси Кесяков.

"Започна фестивалното ни дефиле с "Кукерски мечки", после идват и другите. Славим се с пищни и атрактивни маски. Основното днес се върти около прошката, събираме се при най-възрастния, хората се черпят и си прощават. Да приемаме грешките на другите, не като крайност и агресия, нека всички бъдат по-отстъпчиви!"" 





По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27