Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото от мислещи хора е по-трудно манипулируемо

6
С млади учени на ИДП
Снимка: радио София

Днес в предаването говорим за предизвикателствата пред младите учени от Института за държавата и правото към Българската академия на науките, тяхната реализация и бъдещи научни перспективи.

Доколко политиката на държавата е насочена към развитието на науката? Каква е ползата от правенето на наука? Каква е дейността на Института за държавата и правото като изследователски център?

Разговаряме с Георги Бакьов – доктор по специалността Международно право и международни отношения: какво е за него Институтът за държавата и правото? Какви са предизвикателствата пред младите учени и за хората, което е срещнал тук и за бъдещето на науката:

"Подпомагаме правоприлагането у нас, ние сме сред малките институти на БАН. Акад. Баламезов е първият директор на ИДП. В началото сътрудници са му учени от СУ. До момента са многобройни министрите и членове на съдебната власт, излезли от института.

За мен това е островът на академичната свобода, мястото, където всеки може да се радва на пространство и простор при определяне на своите бъдещи проекти и научни търсения.

Тук се подкрепя смелия подход, независимо дали ще доведе до очакваните резултати, защото и грешната стъпка е все пак стъпка напред. Средата е изключително подкрепяща и приобщаваща.
Част от тези изследвания, които извърших, често и с прогностичен характер, съм публикувал в различни сборници и научни списания, отново подкрепян от своите ментори.
Според рецензентите, някои от темите, които съм разглеждал, представляват научна новост не само за България, но и в световен мащаб. Сред тях са тези за употребата на изкуствения интелект и дигиталната комуникация в правото на международните договори, мястото на soft law в договорите на международните организации, понятието за международно върховенство на правото и връзката му с универсалните международни организации.
Аз и консултантът ми доц. Тони Димов, изработихме и първото по рода си пилотно изследване „България по пътя на присъединяване към организацията за икономическо сътрудничество и развитие: препоръки, предизвикателства и перспективи“. В идеологическата основа на ОИСР са закрепени принципите на
представителната демокрация и пазарната икономика.
В продължение говорим за предизвикателствата пред младите учени и техните постижения с д.ю.н. Маргарита Балабанова:
"От студент проявявам интерес към търговското право. Исках темата за дисертацията ми да е практически насочена. Дисертацията ми прерастна в монография за ООД. Застрахователното право е също мой интерес. Съпричиняването на вреди при ПТП е последният ми труд. На практика това е непоставяне на предпазен колан, при пешеходци - неправилно пресичане. При водачите - несъобразената скорост.
Има развитие за младите учени, тук имаме голяма свобода за научните ни изследвания. Надявам се да настигнем по-развитите в търговското право страни като Австрия и Германия."
...и гл.ас. д.ю.н. Огнян Велев
"Имах шанса да бъда стипендиант на френското правителство за докторантурата ми във Франция. Предизвикателствата пред всеки докторант и тук, и във Франция са в изготвянето на докторския труд, което не е лесно, с риск да звучи клиширано. Голям шанс бе да попадна в престижен научен институт в Бордо, много научих от колегите си там както в професионален, така и в човешки план. Интересите ми са в наказателните санкции, отговорност, престъпленията като тероризъм. 
Когато говорим за т.н.приложни науки, там лесно може да се обясни защо тя е нужна за подобряване живота на хората. На другия край са хуманитарните науки. Правото има подчертан практически интерес в законодателната дейност и правоприлагането. Качествената наука създава качествени специалисти в дадена материя. Образованият човек е мислещ човек. Обществото от мислещи хора е по-трудно манипулируемо. Това е опосреденият път от науката към благоденствието на обществото.
Заповедта за задържане на Путин от МНС е по-скоро политически акт. Нито Русия, нито Украйна са страни по МНС. Но Украйна е признала компетентността му и това прави допустим акта. Не си представям как и къде Путин би бил задържан."

Финалният час е за дейността на института за държавата и правото с проф. Ирена Илиева - директор на института, председател на бюджетния комитет на Агенцията на Европейския съюз за основните права, член на бюрото на Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.

В предишно свое гостуване в БНР, проф. Илиева подчерта: "Експертната дейност и потенциалът на ИДП не се използват пълноценно от Народното събрание, Министерския съвет, министерства и други централни ведомства, както и от местната власт. За съжаление правото върви след политикатаБи трябвало много внимателно да се реформира, защото и правото, и съдопроизводството са консервативни изначално. Всяка реформа трябва да е много внимателна и добре обмислена с допитване до магистратите

Тематиката на колективните проекти засяга особено актуални проблеми като тези на правната регламентация на изкуствения интелект, която е в процес на формиране в ЕС."
Ето и мнението ѝ сега:
"Постоянният ми приоритет е приемствеността и съм щастлива и горда с младите колеги, които спечелиха конкурси за млади учени на БАН и МОН. Освен работа и любов, е необходимо финансиране. Добре оборудвани сме, планирали сме събития на живо - традиционната национална конференция на докторанти и млади учени, които захранват кадровия ни потенциал. Ще има съвместна конференция с колеги от Китай през септември. Оформи се и кръгла маса по темата за домашното насилие - планираме точното време на провеждането ѝ.
Фактите говорят: при недофинансирането и ниския социален статус, имаме огромен интерес към докторантура в областта на правото - по 2-3 души се борят за едно място. Съчетаваме фундаменталните с приложните изследвания. Защитата на дисертация ще бъде отплатена и в бъдеще."
Срещаме ви и с Росица Рогова - доктор по административно право и административен процес:
"Работата ми в държавните болници ми показа липсата на комуникация между лекари и пациенти, липсва и добра организация. Администраторите трябва да упражняват ежедневен контрол, да създават правила там, където липсват. Нито лекарите, нито пациентите си знаят правата, лекарите се сблъскват с лошо отношение, понякога и пациентите са нарушители. Присъствието на социален работник би подобрило нещата.
Дисертацията ми изследваше отговорността и нарушенията на лекарите. Следващият ми труд ще е за удовлетвореността на пациентите. Лекарите трябва да са добре запознати с нормативната уредба и да бъдат подпомагани от администрацията.
Законът за публичните предприятия уреди нов начин на управление на лечебните заведения. Създават се много отговорности, практика почти няма. Споровете се прехвърлят между гражданския и административния съд. Делата се разглеждат след 5-6 години, съдилищата са претоварени и арбитраж би бил по-успешен."
По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57