Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човек трябва да вярва в доброто

6
отец Василий Топузлиев
Снимка: Румяна Николова

На Цветница - седмица преди Великден, гостуваме на район Банкя - Столична община. В трепетно очакване на Великден, повече за традициите и обичаите, свързани с Лазаровден и Цветница, от отец Василий Топузлиев от Банкя:

"Св.Лазар е приятелят Божий, само него той така нарича и по име. След няколкогодишни сериозни усилия, това е само началото. Надяваме се да стане център на местната духовна общност. 

Цветница е по-народностното понятие за Вход Господен в Йерусалим. Освещаваме върбови клонки. Дните до Възкресение са Страстната седмица, страст значи мъчение. Народът има нужда от своите духовни пастори, и тогава и сега."

Ще научим и за новия параклис в кв. Михайлово. Гостува Нина Иванова - жената, благодарение на която вече отвори врати храмът Свети Лазар в кв. Михайлово - район Банкя:

"Много съм щастлива, осъществих моя мечта и идея. Човек трябва да вярва в доброто, за да постигне мечтите. Идеята се роди към 2000 г., в кв. Михайлово нямаше храм. Искам да благодаря на район Банкя, на Рангел Марков, Ана Стойкова, Милена Будинова, Пламен Симеонов и на многото дарители, те дадоха и физически труд в построяването му.

В българина продължават да съществуват вярата и духовността. Живущите в кв.Михайлово имаха нужда от такъв храм. Ас съм за възстановяването на вероучението като предмет в училищата, то крепи нашия дух и възпитава положителни качества. Децата трябва да израстват с вяра в духовното и доброто.

В Банкя се отбелязват различни традиции, духовни празници. Спазваме постите, ходим на църква и запалваме свещ за здраве. Благодаря от името на църковното настоятелство на Роберт Цанев, който изгради иконостаса и на Атанас Атанасов за иконоизписването. Получи се прекрасно място, усеща се светлина и положителна енергия."

С Пламен Симеонов - доскорошен зам. кмет на район Банкя говорим за религиозния туризъм и предлагаме един неделен празничен маршрут:

"Маршрутът е до Дивотинския манастир. Там на Петдесетница има голям празник. Новият храм в кв.Михайлово е по маршрута, може да се тръгне от централната църква в Банкя "Св.св. Кирик и Юлита". Тръгва се по Пътеката на здравето, минава се покрай "Св.Лазар", върви се по ул.Китка и след 35 минути сте на Дивотинския манастир. Течението носи 10% повече кислород, всяко вдишване е здраве.

Трябва да се знаят празниците и ритуалите, да се знае езика на тялото като се влиза в църква. Ние не сме учили вероучение и ни липсват тези познания. Вярвам в силата на религията, но държанието ми в църква не е много както трябва."

Проф. Лазар Копринаров е философ и дипломат. Темата ни е за смъртта и възкресението, за образа на Свети Лазар във философски аспект и за пролетта и възраждането на новото:

"Отнасям се с голяма почит към Лазаровден. Името ми е като асансьор на времето, корени, които ме свързват с дядо ми. Лазар идва от Божията помощ. Знанието за смъртта и желанието да не идва скоро, е част от двойнствеността. Лазаровден и Цветница са възкресение на природата, най-вълнуващ е птичият концерт. Възстановява се великолепието на природата. Тя е неуморима.

Св.Лазар е евангелски сюжет. Лазар е съхранил връзката с Божия свят. Възкресяването на Лазар е буквалната причина за преследването на Исус Христос. Светската власт се страхува от духовната. Разпятието е тяхната идея, на фарисеите, че духовната може да бъде унищожена. Но никаква светска власт не може да унищожи силата на духа. Четвъртата власт е между светската и духовната."

Рангел Марков е кмет на район Банкя, Зам. председател на УС на Българската федерация по тенис:

"Аз съм част от хората, които се включиха в инициативата за храма Св.Лазар. Важното е, че успяхме да направим нещо заедно. Коства ни 10 години, но е факт.

Опитваме се районът да се развива като утвърден национален и международен курорт. Ние сме близко до големия град, но тук битува дух на курортно място, опитваме се да го запазим и развием в епохата на урбанизация. Като идват тук, хората трябва да имат усещане за природа, за релакс.

Най-важното нещо, което ни костваше 12-13 годишен труд, бе банята в Банкя - символът на нашия град. Градът се формира около нея. Минахме целия път от нулата, под нулата. Имахме късмет да намерим средства и да направим реставрация, от септември банята може да се ползва. Успяхме да оправим и двата пътя към Дивотинския и до Клисурския манастири. Много различни, интересни и свети места, има и туристически пътеки до тях.

Добавихме още 240 места за безплатно паркиране. Тук ценното е да можеш да се разходиш. Предстои ни следващия етап от водния цикъл - двайсетина км, ще станем отново строителна площадка, моля за разбиране. Имаме и проект за стадион. До 1999 имахме спортно-възстановителен център, който бе разрушен до основи. Банкя е единственото място с футболен отбор без стадион.

Работим по два социални проекта - "личен асистент" и "топъл обяд". Работим и с ЦС ТПК - вече две години правим Коопфест. Имаме и Клуб на дълголетника. След определена възраст социалните контакти ти държат духа здрав."

Арх. Цветанка Разсолкова или трябва ли да бъде вярващ един архитект, който строи църкви: 

"Най-ценното са хората. В миналото, когато предците ни са строели храмове, благодатта извира отвсякъде. Храмът трябва да внушава православно-молитвено настроение. Личи си дали архитектът му е вцърковен. Клисурският манастир е една от големите ми любови. В началото беше разграден двор, нямаше нов храм. Най-напред направихме навес за поклонници, ограда, камбанария и реконструирахме стария храм. Сега като застана пред новия храм си казвам, че не съм го правила аз.

Има значение благодатта на Светия Дух. Имам усещане, че хората стават по-отворени, по-духовни. Ако си богат материално, а в сърцето си нямаш любов, няма как да построиш къщата."


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57