Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долината на здравето

8
Домакините ни в Костенец
Снимка: радио София

Радиокафе отново гостува на едно магнетично и живописно място, възпято в творчеството на Иван Вазов – община Костенец. Gоворим за историята, културата, развитието, традициите и обичаите, за лечебната и профилактична сила на минералната вода, за развитието на селския и спа туризъм. Започваме с г-н Йордан Ангелов – кмет на община Костенец:

"Всеки бил в Костенец знае, че тук всичко е различно. За съжаление по време на пандемията бе трудно. Близостта до големите градове ни правят лесни за посещение. Минералната вода е най-голямата ни гордост. Местните наричат Костенец "долината на здравето". За съжаление минералните бани не са общински и се надяваме да си ги върнем и да можем да инвестираме.

Надяваме се на национална стратегия за развитие на минералните води. В миналото в плажа са влизали между 2 и 3 хиляди души. Костенец е известен и с кибритената си фабрика, функционира до ден-днешен. За съжаление почти е затворена фабриката за хартия след взрив. Получихме два безлихвени заема от държавата. Успяхме да асфалтираме доста улици, читалищата работят повече от добре, подготвяме музейна сбирка.с кмета Йордан Ангелов

В момента имаме 10376 жители в общината. Хората пътуват за да учат и работят в София. Но имаме добра образователна инфраструктура. Всички деца са добре дошли в детските градини. Млади кадри работят в сферата на образованието и културата, такъв е и екипът ми. За мен е гордост, че няма излезнало дете да учи в друг град."

Гостува ни зам.-кметът Маргарита Минчева:

"Костенец е събирателен образ на всичко, което общините мечтаят. Гордеем се с водопадите, църквата, Траянови врата. Имаме даденостите, най-важното са хората. Не сме спирали да търсим решение за минералните води. Обектите не са общински - те са собственост на Специализирани болници за рехабилитация. С тях имаме добра комуникация. Държавата трябва да направи стратегия. Надявам се да може да се намери възможност за използване на банята в Момин проход.С г-жа Маргарита Минчева, зам-кмет

Вече имаме над 20 км асфалтирани пътища и 8 км подменен водопровод. Ремонтирали сме всички училища и детски градини. Не можахме да развием както искаме социалната политика заради двете години безвремие на държавно ниво, няма защо да го крием. За нас лятото е усилена работа, асфалтираме още няколко улици и ремонтираме големия салон на читалището. Очакваме одобрение за мерки за енергийна ефективност в училищата. Децата ни са активни и будни. Няма по-голяма награда от това, да ги виждаме щастливи. След 7-и клас почти няма дете, което да е отишло да учи навън."

Ето и Любка Кацарова – кмет на с. Костенец:

"Обликът ни е интригуващ, непрекъснато се променя в положителна посока. Има данни, че тук са се заселили от тракийското племе беси, имаме крепост, която е била превзета последна. Името ни идва от костите, останали след битките по полето. Гордеем се с Константин Костенечки, открихме му и паметник.
Вазов е обожавал нашето населено място. Решихме да преиздадем стихосбирката му, където има и пътеписи, и стихотворения, които са ни посветени. Авторите от кръга "Мисъл" също са отсядали тук.С кмета на с.Костенец Любка Кацарова
Има бази за всеки вкус и всеки джоб. СПА и специфични хижи, едната е високопланинска, Белмекен. Търсенето вече е голямо. Средната цена на двойна стая е около 115 лв." 
Каталина Ненковска е председател на настоятелството на читалище „Прогрес – 1907“:
"Читалището започва дейността в местната кръчма, 53 години не е имала своя сграда, далеч преди това е обявено за образцово. Играело се е на сковани подиуми, светлинните ефекти са правени с фенерчета. Всички декори за постановки в Долна баня са били носени на ръка. Интересът към културата продължава и днес. Имаме група за народни танци "Чанове", клуб по изкуства "Терпсихора", школа по приложни изкуства, група "Весели сърца" за стари градски песни и мъжка вокална група. Занимания по йога за деца и възрастни, гордост е денс-формация "Ваялет" - наградите и отличията ни са безброй.С Каталина Ненковска
Трябва да научим на добродетели, да върнем децата към четенето. Имаме страхотна библиотека с 40 хиляди единици. Нямаме неспечелен проект. "Традиции и празници". "От раклата на баба в моите ръце", "Българска шевица с нетрадиционни материали" и много други. Детският кът бе реновиран изцяло. Имаме много дарители на книги - купуват, четат и даряват. Определено се увеличават четящите деца. Предпочитат фантастика и приключенски жанрове.
Помагаме си взаимно с общината, всички заедно за децата на Костенец, така ще излезем от кризата след пандемията. Ще се включим в празника в края на септември с инициатива "Костенец търси таланти". Читалището е кауза."
Последният ни гост е Ния Хаджийска от танцова формация „Ваялет“:С Ния Хаджийска
"Танцувам там от 4-годишна, сега съм на 18 и помагам на моята ръководителка. Ще уча балетна педагогика в Пловдив. Наскоро се върнахме с много златни награди - от Сърбия, Приморско и от София денс фест. Хората в Костенец ме знаят с наградите. Като правиш това, което искаш, трудът не ти пречи. Трябва да си можеш. Искам да си отворя мое студио. Читалището ми е като втори дом. Работя всеки ден там, имаме изяви с танците по различни проекти, ще танцуваме и на Траянови врата.
Да напусна България - да, виждам по-хубава реализация извън България."
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12

БФЖ ще подпомага организации, работещи с пострадали от насилие

Наскоро Българският фонд за жените (БФЖ) съобщи за нова програма, чрез която ще се инвестират 3,5 милиона лева в подпомагането на организации, работещи на първа линия по проблеми, свързани с насилието основано пола  и домашното насилие. "Вече 20 години БФЖ открито подкрепя организации, които работят по темите за правата на жените,..

публикувано на 16.05.24 в 15:07

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти и бежанци, които са настанени в София без родителите си. Местната администрация ще обезпечи услуги, свързани с отглеждането и придобиването на специфични умения от децата, докато държавата поеме издръжката за тях. В момента 12-те деца живеят в Център за настаняване от семеен тип -..

публикувано на 16.05.24 в 14:39