Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Стоян Михайловски

Съпругата на Стоян Михайловски прави опит за самоубийство

След смъртта на сина им авторът на „Върви, народе, възродени“ хуква по жени

Райна, жената, която посвещава на Стоян Михайловски 40 години съвместен живот, макар и безупречна домакиня, си пати от трудния му характер.

Авторът на възторжения химн „Върви, народе, възродени“ е мрачен, саможив и язвителен. Той е обсебен от идеята за дебнещи го микроби и има специални изисквания към прането на дрехите си като дори въжето за простиране трябва да е минало през вода и сапун. Г-жа Михайловска изчерпва въображението си да му готви вегетариански гозби само с растителна мазнина.

А той не зачита усилията ѝ, като завързва романи, за които шушука цяла София.

Започналият в хармония и разбирателство семеен живот се пръсва на хиляди парченца, когато синът им Никола умира на 17 дни, заразен от дойката с червен вятър.  Райна изпада в депресия, а писателят потъва в работа. Щастието никога не влиза повече през прага на къщата на ъгъла на улиците Витошка и Парчевич. А отритнатата съпруга прави опит за самоубийство с хинин, разтворен в лимонов сок.

Любопитни  подробности за създателя на десетки басни и съпругата му, чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: iccd.unwe.bg

Кариерният център на УНСС обслужва и студенти от други вузове

Кариерният център на УНСС е най-старият (от 2003 г.) и сред най-добрите. Неслучайно е „междууниверситетски“ - обслужва не само студенти на УНСС , а и от други висши училища от България и чужбина, стига да се обърнат към консултантите. Услугите са напълно безплатни. Това разказа пред БНР-Радио София директорът му Атанас Димитров . И..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Второ класиране за ясли и градини в София за 3080 места

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:35

"Спирка на азбуката" е до пл. "Славейков"

На пл. "Славейков" Центърът за градска мобилност днес от 11:00 ч. отваря нова "Спирка на азбуката". Тя ще бъде разположена точно до Пункта за продажба на превозни документи. "На нашата спирка ще очакваме всички деца и ученици, за които сме приготвили изненади, включително и възможността да си заредят безплатно картите, ако са до 14 години..

публикувано на 23.05.24 в 08:21

Валежи на много места, в София до 19°

Облачността над страната ще бъде предимно значителна , купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 23.05.24 в 07:20
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, разказа специално за БНР-Радио София: "Те ще свирят в..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31