Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Мара Малеева

4
д-р Малеева (вдясно от Де Гол)
Снимка: архив

Мара Малеева научила Тодор Живков да яде с нож и вилица

Д-р Мара Малеева-Живкова е съпругата на дългогодишния български управник Тодор Живков, за която днес не се знае почти нищо. В действителност, лекарката е била доста по-образована и интелигентна от съпруга си. Преди 9 септември 1944 година тя го издържа, а след това прекратява е кариерата си, за да подпомогне неговата.

Научила го да се храни с нож и вилица, насочвала го какви книги да чете, пишела речите му и го карала да ги чете, докато не го направи гладко. Присъствала безмълвно на съвещанията и деликатно давала съвети от ъгъла.

Мара Малеева същевременно озаптявала мъжа си в желанието му да назначава близките си роднини на високи постове.

След кончината ѝ Тодор Живков не се жени повторно. Според слуховете, той казвал: „Любовници винаги ще има, но съпругата остава една”.

Повече подробности ще научите от звуковия файл:


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: iccd.unwe.bg

Кариерният център на УНСС обслужва и студенти от други вузове

Кариерният център на УНСС е най-старият (от 2003 г.) и сред най-добрите. Неслучайно е „междууниверситетски“ - обслужва не само студенти на УНСС , а и от други висши училища от България и чужбина, стига да се обърнат към консултантите. Услугите са напълно безплатни. Това разказа пред БНР-Радио София директорът му Атанас Димитров . И..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Второ класиране за ясли и градини в София за 3080 места

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:35

"Спирка на азбуката" е до пл. "Славейков"

На пл. "Славейков" Центърът за градска мобилност днес от 11:00 ч. отваря нова "Спирка на азбуката". Тя ще бъде разположена точно до Пункта за продажба на превозни документи. "На нашата спирка ще очакваме всички деца и ученици, за които сме приготвили изненади, включително и възможността да си заредят безплатно картите, ако са до 14 години..

публикувано на 23.05.24 в 08:21

Валежи на много места, в София до 19°

Облачността над страната ще бъде предимно значителна , купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 23.05.24 в 07:20
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, разказа специално за БНР-Радио София: "Те ще свирят в..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31