Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 и 25 ноември в Зала "Джон Атанасов"

Базар на професиите с девето издание в София Тех Парк

Снимка: Fb/Sofia Tech Park

Деветото издание на "Базар на професиите" - най-голямото публично изложение за представяне на професии отново ще се проведе в зала "Джон Атанасов", София Тех Парк на 24-ти ноември 2023 г., петък и 25-ти ноември, събота.

Събитието ще срещне деца и младежи с компании и професионалисти от различи сфери.

Това е най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти.

Проектът е продължение на "Гордея се с труда на моите родители", но показва и професии извън рамките на компаниите - традиционни, но значими за обществото като лекар, учител, писател, както и нови и придобиващи широка популярност, също и такива, които се очаква да бъдат необходими и търсени в бъдеще. Организатор е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

В рамките на базара ще бъдат представени резултатите от първото проведено проучване за мечтаните професии и за това, какво привлича бъдещите професионалисти да се развиват в дадена сфера.

Специализиран панел ще събере младите хора с експерти в сферата на маркетинга, човешките ресурси, журналистиката, предприемачеството, програмирането и образованието в открит дебат за влиянието на изкуствения интелект, а организаторите са подготвили интервю и със самия изкуствен интелект. Подробности за всичко това разказа пред Радио София Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.


"При нас вече 9 години идват стотици млади хора, те са изключително любопитни, търсещи, желаещи да намерят своя път. Интересът на учителите, които водят учениците, на родителите и на самите младежи ни стимулира да им представим най-доброто от сферата на професиите, в сферата на компаниите. Разбира се, каним и други професионалисти - журналисти, които не са част от бизнеса, но пък могат да представят своите професии по един добър начин и да вдъхновят младите хора", сподели Дарина Георгиева.

Още от първото си издание "Базар на професиите" е разпознат от бизнеса като общественополезна инициатива. Днес компаниите и организациите обогатяват участието си чрез включване с няколко формата – изложбени щандове, работилници, индивидуални лекции и участие в дискусии. Различните форми на интеракция с младежите правят досега им до професиите запомнящ се.

Георгиева посочи, че за тези девет години през Базара на професиите са преминали около 15 хиляди души, но влиянието му сред тях е изключително силно.

"Има млади хора, които вече няколко поредни години идват, питат, срещат се с нашите лектори, наистина търсят и намират своята посока. Най-голямото удовлетворение е да видиш искрата в очите им и пътя, по който те ще поемат оттук-нататък", изтъкна тя.

Базарът ще бъде открит със специална сесия посветена на мечтите на младите хора.

"Защото през лятото ние ги попитахме какви са техните интереси и виждания за собственото им развитие и кои професии смятат, че ще имат живот в следващото десетилетие или две. Попитахме и родителите какво мислят те, така че ще покажем съпоставката. Има известно разминаване между това, което родителите смятат за най-перспективни професии и това, което искат децата и съответно направихме интервю и с изкуствен интелект, за да видим той какво мисли. Мога да загатна, че мнението на изкуствения интелект и това на младите хора се доближават, но повече ще разберем от професионалистите социолози, които са направили проучването", поясни Георгиева.

Какви трябва да са уменията на младите хора във време, в което някои професии вече не съществуват, но вероятно ще се появят нови, за които още не знаем?

На Базара на професиите ще гостуват кариерни специалисти, които ще разкажат на младите какви са необходимите умения. Съответно те ще направят поне предварителен тест, с който да определят къде се срещат техните умения с това, което се търси и кой път да изберат.

Ще има специални сесии за гимназистите и насоки накъде да поемат след 10-11 клас, накъде да се насочат, ако искат да продължат обучението си в университет. Входът е свободен!

Още подробности по темата, чуйте в разговора на Катя Василева с Дарина Георгиева.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12

БФЖ ще подпомага организации, работещи с пострадали от насилие

Наскоро Българският фонд за жените (БФЖ) съобщи за нова програма, чрез която ще се инвестират 3,5 милиона лева в подпомагането на организации, работещи на първа линия по проблеми, свързани с насилието основано пола  и домашното насилие. "Вече 20 години БФЖ открито подкрепя организации, които работят по темите за правата на жените,..

публикувано на 16.05.24 в 15:07

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти и бежанци, които са настанени в София без родителите си. Местната администрация ще обезпечи услуги, свързани с отглеждането и придобиването на специфични умения от децата, докато държавата поеме издръжката за тях. В момента 12-те деца живеят в Център за настаняване от семеен тип -..

публикувано на 16.05.24 в 14:39