Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжно приключение с "Коледна песен" и Темз Арабаджиева

В предаването "Добър вечер, София“ ви правим съпричастни към едно вълнуващо книжно приключение с коледна палитра от книги – от Чарлз Дикенс през коледен сборник на български автори, класически коледни романи и до Елин Хилдебранд.

Гост и наш гид в приключението беше Темз Арабаджиева, която обяви, че всеки, който закупи книга за Коледа, гарантирано за него тя ще бъде бяла, топла и уютна.

"По това време на годината асоциациите ни са свързани с пухкав снежец, уютна камина и срещи с най-близките, а коледните книги са най-доброто предложение за търсачите на точно тези усещания", посочи тя. Коледа е уют, спокойствие, хармония, това е нейната същност, далеч от суетата на голямото пазаруване и след него голямото хранене. 

А нашето коледно приключение започна с най-класическата класика, а именно "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Тя е издавана и преиздавана много пъти, но най-новото й издание, което Темз представи, всъщност е една изключителна колаборация между текста на Дикенс и невероятните илюстрации на художничката Лиса Айсато. "Нейни са и магическите илюстрации в книгата "Цветовете на живота", където думите са изключително малко, но присъстват във всеки щрих", отбеляза Темз Арабаджиева.

"Коледна песен" е мрачна на моменти, но изключително поучителна история. Смятам, че това е една от вечните книги, към които е хубаво човек да се завръща, за да открие нови и нови неща", отбеляза още тя.

"Колко справедливо, безпристрастно и благородно е устроен светът, така че съдържащата се в болестите и мъките зараза, да се лекува с далеч по-неустоимите смях и добро настроение" - се казва в изданието. Анализ за историята за която ни разказва книгата, ще чуете в разговора.

Друго препоръчано издание в книжното приключение е сборникът с разкази "Нашата Коледа", което рестартира коледната разказваческа традиция в България.  В предговора съставителят на сборника Захари Карабашлиев, припомня, че първият писмен разказ, за който знаем е "Коледна песен". От него води началото си традицията на коледните истории по света, които успяват да развълнуват и вдъхновяват и до днес.

"В изданието "Нашата Коледа 2" се появява една много шарена плетеница от текстове, защото Коледа за всеки е нещо коренно различно, всеки възприема този празник по различен начин и в крайна сметка, тези 21 автори, успяват да уловят различни нюанси от празника", посочи Темз Арабаджиева. 

Читателят ще открие разкази освен на съставителя Захари Карабашлиев, от художника на корицата Дамян Дамянов, непрежалимия Георги Марков, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Емануил Видински, Веселина Седларска, Тони Николов, Радослав Бимбалов, Мартин Колев, Кристин Димитрова, Деница Дилова, Кремена Кунева, която прави своя дебют като писател, Георги Караманев, Михаил Вешим, Ангел Иванов, Мария Касимова –Моасе, Деян Енев, Алек Попов, Николай Терзийски и Бойко Василев, познат в съвсем различно амплоа от писателското.

Чуйте още от интересния разговор с Темз Арабаджиева. В последната част на нашето приключение ще чуете за поредицата Winter на Елин Хилдебранд.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12

БФЖ ще подпомага организации, работещи с пострадали от насилие

Наскоро Българският фонд за жените (БФЖ) съобщи за нова програма, чрез която ще се инвестират 3,5 милиона лева в подпомагането на организации, работещи на първа линия по проблеми, свързани с насилието основано пола  и домашното насилие. "Вече 20 години БФЖ открито подкрепя организации, които работят по темите за правата на жените,..

публикувано на 16.05.24 в 15:07

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти и бежанци, които са настанени в София без родителите си. Местната администрация ще обезпечи услуги, свързани с отглеждането и придобиването на специфични умения от децата, докато държавата поеме издръжката за тях. В момента 12-те деца живеят в Център за настаняване от семеен тип -..

публикувано на 16.05.24 в 14:39
Благовест Георгиев

Близки на загинали в катастрофи поискаха оставката на общинския съветник Благовест Георгиев

Родители и близки на загинали на пътя поискаха общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Благовест Георгиев, който избяга от причинената от него лека катастрофа в началото на април, да напусне Столичния общински съвет.  ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС Нинела Върбанова, съпредседател на сдружение "Ангели на..

публикувано на 16.05.24 в 13:36

HopaSus: Технологиите като мотиватор за физическа активност на младите

Ковид пандемията накара да преосмислим много човешки дейности, тласна и образованието в дигиталната сфера. Учителите по физическа култура и спорт също се сблъскаха с безпрецедентни предизвикателства. Заедно с Румъния, Литва и Сърбия, България участва в нов проект, който прави връзка между дигиталното образование и физическата активност...

публикувано на 16.05.24 в 12:44