Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Блажев - последният мохикан на дългата форма

След над 2500 текста за книги през последните 14 години, авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца. Той ни гостува заедно с Темз Арабаджиева:

"Липсва един кървав трилър, който да се чете по празници. Точно тогава този трилър ще ти помогне да подтиснеш емоциите си. Дадох си клетва, че тази книга ще бъде направена като всички други - четена, редактирана, коригирана, корица. Авторът в мен не ме тормозеше.

Преди 10 години блоговете бяха много модерни, нямаше ги буукстаграмърите и бууктокърите. На ден излизат около 50 нови книги, по празници - и до два пъти повече. Но Христо е последният мохикан на дългата форма. Книга за книгите е нужна. Най-малкото, да си свериш какво си чел.

Книгата ми е пряк път. Всеки си има неговите си книги. За да намериш своите 10, трябва да прочетеш 1000. Графоманията ми е много явна - имам 2500 текста за книги. Нямам талант за своя книга. Първо паднаха класиките - всички ги знаят. После реших да махна любими мои автори, харесвани от много хора, като Маркес. Исках да има книги, които не знаят, че има такива книги. Чети смело, е новият ми слоган. Вярвам, че с тях, човек може да напусне своята зона на комфорт. 

Лятото имах малко повече време, мозък и спокойствие. Целта ми е да крещя правилните книги по всеки възможен канал. Всеки да си ги предава. Позитивен КОВИД. Имам визия за поредица от книги, като всеки млад автор. Правилната книга няма марка. (Христо)

На Панаира на книгата можеш да срещнеш новата си любима книга. Преживяване, което си струва да се види и усети поне веднъж. Като профил читатели, жените четат повече и сигурно затова не искат книгата като коледен подарък. А и да не приемаме книгата на Христо като крайна инстанция, по-скоро това трябва да е диалог на читатели с читатели. (Темз)"

 

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58