Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геймингът като траектория на развитие

7
Александра Илиева и Мартин Кадинов от екипа на #гг
Снимка: радио София

Радио София не еднократни ви е представяло благотворителното движение #гудгейм. В миналото предаване ни гостува Мартин Кадинов, с когото свързваме не само този маратон. Тогава стана дума и за партньорството с Тук-Там и неслучайно започваме предаването с основателя ѝ Христо Бояджиев - до голяма степен на него и екипа му ще се падне отговорната задача да разпределят фонда, който ще събира даренията от тазгодишните усилия на екипа на #гг. Събитието е тук, в Twitch канала на #гудгейм.

"Ние сме тук от 16 години като мрежа за успех на младите. Геймингът е траектория на развитие. Разбирам защо се подценява. Фондът ни за стипендии "Иди учи и се върни" го имаме от 9 години, вече сме инвестирали по 1 млн. От последната година мислим повече за креативните индустрии. Имаме 53 стипендианти, 40 вече са се върнали в България. 

С времето установихме критериите при селекцията, вкарваме външно жури, трудно може да ни заблудят. Вярваме в изграждането на общности от хора. Целта е април да почне процесът на кандидатстване. Бумът в АйТи бранша предстои и в креативните индустрии. Бъдещето е дигитално."

В продължение представяме “GenZ rEvolution” - изследване за гласа на младежите от поколение Z (16-24 години) – интервю с Андрей Илиев, един от създателите на Лидер Академия:

"Със сигурност е най-голямото изследване, събрахме 1240 души. То продължава и ще се радваме на обратна връзка. Говорим с грубите резултати, тепърва ще вадим пикантерии. Можем да видим разлика в отношението по полове. Да правим разлика в трите кариерни етапа, 16-20, 20-24 и 25-29. Всички останали сме 29+. Имаме забавяне от 1-2 години в поколенченските разделения тук, в Европа. В България е важно какво се е случило в живота на децата в периода 2004-2013. Коренно различен е начинът на комуникация.

Има поколенчески различия при мотивациите в пазара на труда. Двете страни там трябва да се чуят и да се разбират по-добре. Те виждат едно и също нещо от различни гледни точки. По-лесно ще е да се разберат. Засега работодателите избягват да наемат от поколението Z, действат консервативно, всичко е въпрос на разбиране, на комуникация.

Големите страни задават тона, но има и локален елемент. Тук той е свързан с глобализацията, която усетихме след влизането ни в ЕС. Истината е, че да можеш да оцениш нашето трябва да познаваш външното. Суровите резултати показват, че за това поколение автономността е по-важна, да могат да работят откъдето искат. Националното им самоопределяне е по-различно, то е глобално, не национално. Естествено е да мислиш за нещо с по-голям смисъл. 

Само след 4 години цялата дефиниция за младежи (16-29), изцяло ще е поколение Z. Стремим се резултатите да ги вкараме в бизнес-доклад с прозрения. Да кажем: "това са техните търсения, мотивации, нагласи". Да дадем 100 стипендии и да възкресим истински смислените стажове в България. Важно е младият човек да даде от времето си преди да почне да получава пари. 60% от участниците в изследването искат възможност да правят нещо, в което са добри, а не просто пари. Номер 1 е да работят по смислени проекти - да си добър в това и да има кауза. Не е нужно да е обърнато към глада в Африка.

87% биха опитали предприемачество. Всеки може да бъде предприемач. Може да си на свободна практика или да работиш в компания с организационна култура, която ти го позволява. Себепознанието помага в лидерството - работим младите да се познават по-добре, за да разберат какъв тип лидери са. 

На 13 април провеждаме конференцията “GenZ rEvolution”, ще поканим 100-те "изгряващи звезди", ще им издадем кариерни профили, в следващата година ще им го надграждаме и ще ги познаваме по-добре. При тестовете проблемите са, че са прогноза и че се оценяваш сам себе си в ситуации, които не си преживял. Не е задължително свързано с годините. Каквото и да се случи след края на стажа, и двете страни ще са щастливи."

В последния час питаме можеш ли да създадеш игра за 48 часа? HardcoreGameJam 2024голямото предизвикателство за създателите на игри, се завръща в София – интервю с един от организаторите, д-р Ангел Марчев:

"От десетилетие това ми е като Нова година. Има 600 локации по цял свят, правят се няколко хиляди игри и съм горд, че сме част. Темата всеки път е оригинална. Да направиш една игра изпипана е по-различен жанр. Тук се правят демо - нищо излишно, което не е веднага необходимо. Правиш работеща игра и после допълваш. Тук бързо трябва да се мине фазата на гейм-дизайн. На български става дума за гейм-проектант, архитект. Той измисля игровите механики, историите, обвивката. Той обмисля баланса на играта. Хем предизвикателна, хем да не е нито лесна, нито трудна. След това се включват девелопърите и художниците, също ако е нужно и аудио-артистите. Девелопърите работят до последно. 

Темата тази година е "Make me laugh" - от една страна е универсална, но това е по-трудно, да кажеш на някого "смей се!" и той да се смее. Търсиш твоя трактовка, каламбур. Темата е отворена - кой както я разбира. Няма общ подход. Притеснява ме да няма много клоуни - опитните джамъри ще гледат да ги избегнат. Поне половината от дошлите идват за пръв път, всички си отидоха с усмивка - така да се каже, изпълниха темата. 

Партньори ни осигуриха фино настроен ИИ-гейм дизайнер. Той не те заменя, само помага. Тези, които искат да изиграят игрите, които се правят - имаме отворени врати в зала 200 на Стопанския факултет на СУ на Цариградско шосе след 13 ч.. Иначе всички игри се качват на сайта на Глобал гейм джам, вече има разумна търсачка за игри, могат да се намират и по локации. Там има десетки хиляди.

Започнах да работя на компютър на 3 и половина години, на 6 написах първата си програма. Но за всяко нещо си има доза. По мое време се комбинираха се компютърни игри с физически.

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00