Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоков не е само Боровец, картофи и зографи

2
Ангел Джоргов, кмет на Самоков
Снимка: радио София

Новият кмет на Самоков Ангел Джоргов представя възможностите и проблемите на общината:

"Родом съм от Самоков, след Университета започнах работа в София и в края на миналата година приех предложението да се кандидатирам за кмет. Общината е най-голямата в Софийска област. Самоков не е само Боровец, картофи и зографи. Известни сме и с това. Градът има какво да покаже като традиции и история, дори за еднодневна разходка сме идеална дестинация. Въпреки глобалното затопляне имаме идеален климат, по-голямата част от хората не използват през лятото климатик. Летният туризъм става все по-популярен, не само в Боровец и Мальовица, във всяко село по поречието има по 50-60 къщи за гости.

Туризмът е едно от основните пера, но за младите хора липсват икономически перспективи и условия за семейства и деца. Искаме по-голям процент от завършили образованието си, да се връщат тук. Можем по-добре да използваме условията си и да предложим нещо повече на младите. Пандемията предложи възможността да се живее по-добре в къщи с двор - редица такива в селата се купиха от хора, които за постоянно се преместиха да живеят там. Вече трудно се намира къща за продан. Сега трябва да направим така, че хората да останат не само за събота и неделя. 

Имаме договорка с операторите на съоръжения за карти за деца - една безплатна седмица за всички и за спортуващите активно - сезонни. Пистите са ни хубави и полагаме усилия да станем предпочитана дестинация като зимен курорт. Трябва да се направи основен ремонт на пътя. Надявам се да започне в края на годината, частта му отвъд Самоков към Костенец е в по-лошо състояние. От петък до неделя по пътя от София идват 2 милиона души и сме сред първите по ПТП. Евентуална магистрала Рила също ще ни облекчи, Боровец ще стане по-близо до София. На практика Банско също е близо до София с новите пътища.

Работата на администрацията ни не започва и не свършва с изборите, не бива да се похабява ресурса на предната и започнатото трябва да се довърши. Залагаме на 25 инфраструктурни проекта, с които да кандидатстваме за финансиране. Партиите са си партии, хората искат да се работи. Искам Самоков да е по-подреден и по-чист, селата да нямат проблем лятото с водата. И разбира се, качествено образование за децата. Последните години като че ли имаме отстъпление в спорта - ски, футбол, борба. Баскетболът е на прекрасно ниво, развива се от частни дарения на местен бизнесмен. Най-голям брой деца в момента тренират баскетбол.

Стъпили сме на стабилна основа и се надяваме да се възползваме от инструментите на Плана за възстановяване и развитие. С правилно управление общината ще стане по-добра. Нямам работно време, вратата ми е винаги отворена."

Поредният ни гост е Миролюба Ташева, председател на комисията за култура, образование и спорт:

"За втори път съм общински съветник, вече и председател на комисията. Изцяло съм от Самоков. Преоткривам го всеки ден, младите всеки ден ти представят нови неща. Самоков не е много малък, както казват някои. Самоков винаги е бил културен център. Имаме и исторически, и алтернативни събития в културния ни календар. Даваме начини младежите да се включват с техните желания. Те са изключително активни, те организират фестивал за 3000 човека, ние само ги подкрепяме.

Трябва да поработим за фестивалната култура, туризмът още не е свързан с културата - не може да е само ски и шкембе в кръчмата. Хората трябва да знаят за възможностите тук. Доста съм млада и приемат част от идеите ми за налудничави. Единственият вариант градът да се развива е младите да останат и работят тук." 

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето пробива облаците, но за малко

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, съобщиха от НИМХ. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 07:35

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42