Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем години любов към изкуството

| обновено на 11.02.24 в 21:26
8
С арх. Теодора Джерманова и Христо Киров
Снимка: радио София

Радиокафе гостува на Сити Марк Арт Център – едно модерно място за култура, изкуство, музика, театър и бизнес в навечерието на неговия осми рожден ден на 14 февруари. Разговаряме с популярни артисти, режисьори, художници.  Първи гост е Христо Киров – меценат и собственик и арх. Теодора Джерманова:

"Припознавам мястото заради енергията. Всеки усеща любовта, което носи. Всеки, който влезе тук, преоткрива себе си. Ако нещо ни вълнува, това е критерият за нас. Вече имаме дигитален орган и проф.Кръстева ще предаде силата на въздействието, което носи. (Христо Киров) Оцеляхме след 7 години ходене по мъките, после работихме с 20-30 % от капацитета си по време на пандемията. Бе предизвикателство и да пригодим залата за хора с увреждания. Сега  могат да стигнат до всяка точка на залата. Пространството е комфорт. Всеки цвят влияе по различен начин, цветовете лекуват. Най-голямата ми награда е след спектакъл хората да се чувстват добре."  (арх. Теодора Джерманова)

Георги Михалков е режисьор и мениджър на Сити Марк Арт Център: "Поне две и половина години ни трябваха за да съберем екип. Предлагаме качество, енергията идва с добро настроение, всеки умее да поеме инициатива. Готвим и ново представление, "Измяна" на Харолд Пинтър. Обичам трудните автори, те гонят публиката от салоните. Но може да се направят атрактивни представления. Целта ми е стях да направя много гледаемо представление. Сложни са да ги направиш в цялата им палитра плюс безкрайната им ексцентричност. Спектакълът има свой собствен живот. Научих се да разбирам от икономиката на театъра. Завъдихме публиката си от уста на ухо. Слава Богу, театралната журналистика не диктува модата. Театърът е професия и кръвна група."

Владимир Киров е художник, чиято изложба се открива на 14 февруари: 

"Изложбата е моя и на дъщеря ми. Картините са на базата на определена реплика. Заглавието на картината е реплика. Композицията остава отворена към зрителя. Нощем ставам и отивам да си погледна картините. Това им дава духовен смисъл. Това което правиш е мисия за предаване на духовната същност на хората."

Актрисата Марияна Коева

"Разработката ни на приказката "Принцесата и свинаря" е намигване към публиката. Предния сезон си дадохме предизвикателство на "При закрити врати" на Сартр, където съм и сценограф. Доста труден текст и доста напрегната ситуация, април е следващият ни спектакъл".

Мариус Донкин няма нужда от представяне:

"Международният фестивал на моноспектаклите е за 12-и път. Моноспектакълът е едно от най-трудните изпълнения. Всяка вечер представлението е различно както и публиката. Имигрантите, идентичността, доброто и злото са част от темите." 

Проф. Нева Кръстева:

"Концертът е посветен на собственика на органа, който за съжаление почина – Васил Макаринов, той бе мой ученик. Органът ще го използваме и за солов репертоар. Текстовете на „Духовните кантати“ на Бах ще ги чете Мариус Донкин. Бах се смята, че е правил сам текстове. Органът е и проповедник, той демонстрира мощта на човека, той може и да импровизира, репертоарът е изключително извисен. Музиката за орган никога не бива пошла, има си свой език.

Музиката е терапевт и е грешно да се поставя на последно място в една култура. Евентуално стои накрая, след спорта. Духовното и политиката трудно се сещат едно за друго. Музиката е посредник, воля за живот. Дава сили и оптимизъм. Големите постижения се дължат на школи, на предшественици. Учителят на Бах е направил от него това, което той е. Музиката е вродено качество, достатъчно е да желаеш да се докоснеш до нея, тя е готова да откликне."

Актьорът Димитър Живков :

„Детската ми мечта бе да стана каубой или актьор. За каубой ми беше сложно, за актьор ми се получиха нещата. Синът ми цитира някои реплики, които са му станали интересни. Когато съм писал текста съм наблюдавал познати, роднини. Според характера и амбициите на индивида, нещата му се получават. С талант и много работа успехът е неизбежен.“

 Финалът е с още един художник, Иван Яхнаджиев:

"Тук създадохме идея, децата след като излизат от представление, да рисуват с мен. Това е преживяване, което продължава вкъщи. Това струва и трябва да се цени. Обикновено родителите купуват картините."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55

Човешките права у нас - има и положителни, и пожелателни констатации

В Годишният си доклад за състоянието правата на човека в България  (2023-2024) "Амнести Интернешънъл" констатира положителни промени в резултат на управлението у нас, но и отбелязва области, в които е желателно да бъдат предприети допълнителни законодателни инициативи. Организацията не дава оценки, а се стреми да мониторира човешките..

публикувано на 29.04.24 в 15:31