Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Такев: Най-оптимистичният вариант за въвеждане на дигитално евро е през 2027 г.

Снимка: Радио София

В края на миналата година Европейската централна банка премина към следващия етап от своя проект за дигитално евро. Преди дни с вот в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент беше одобрено становище на българския евродепутат Емил Радев, относно създаване на цифрово евро. Вотът е съществена стъпка напред за реформата в системата на плащанията в ЕС.

Пред Радио София финансистът Иван Такев обясни, че идеята за цифрово евро е следствие от възхода на биткойн, както и намаленото плащане с пари в брой.

„Този проект цели да даде нова форма на парите, които да бъдат използвани от всички граждани, който да е еквивалентен на парите в брой, но същевременно да е в дигитална форма“, каза Такев.

По думите му, с дигитално евро ще могат да се разплащат и граждани, които не живеят в държави от еврозоната, ако станат клиенти на доставчик на платежна услуга, който е част от еврозоната.

„Търговските банки имат много важна роля, тъй като те са агент по платежното посредничество и имат много място да надградят своите услуги, така че да предложат дигитално евро на своите клиенти“, обясни финансистът.

Той добави, че на практика, дигиталното евро ще представлява „портфейл“, който се администрира от ЕЦБ, на който право ще има всеки гражданин на държава от еврозоната.

„Тук ще бъде прекъсната и връзката с традиционната банкова система, т.е. това няма да е обвързано с банкова сметка, но ще е възможен трансфер на пари от банковата ви сметка в портфейла ви с дигитално евро. Ще е възможно изтеглянето през банкомат от портфейла с дигитални евра и да получите пари в брой“, уточни Иван Такев.

Според него най-важният въпрос, който трябва да бъде разрешен е свързан със сигурността. Той изтъкна, че е прекалено рано със сигурност да се каже дали ще бъде въведено дигитално евро. За да се случи това, трябва да бъде приета нормативна уредба.

Преминаването към следващия етап през ноември 2023 г. на ЕЦБ от проекта за дигитално евро ще продължи две години, след което ще последва още един двугодишен период. Това означава, че най-оптимистичният вариант да бъде въведено дигиталното евро, е през 2027 г., уточни Иван Такев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес протестират заради велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша"

Протестите за промените в движението в София се очаква са продължат и днес. Десетки хора се събраха снощи на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района, въведена от Столичната община - заради изграждане на велоалея. Гергин Борисов: Само с 50 намаляват..

публикувано на 08.05.24 в 07:45

20 градуса в София, но ще вали

Днес  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да нахлува хладен въздух ...

публикувано на 08.05.24 в 07:20

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57