Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитваме се да бъдем оазис

Радиокафе гостува на район Банкя. Ще говорим за развитието на региона,благоустройството, културата, духовността, традициите и обичаите на Сирни заговезни. Предаването се излъчва от Специализираната болница за рехабилитация „Здраве“. Кметът на Район Банкя г-н Рангел Марков е първият ни гост:

"Днешният ден е страхотна възможност да станем по-добри и трябва да се възползваме от нея. Продължаваме да развиваме Банкя като курортно място. Опитваме се да бъдем оазис. Намираме се в тежък период в момента на благоустрояването и инфраструктурата. Те са свързани с едни ежедневни неудобства. Работи се на 13 точки в града. Умолявам моите съграждани да имат още малко търпение - до края на юни е срокът. Без канализация ще остане само една малка част от района.

Паркът "Сабуров" или "Държавното" е приоритет за поддръжка - там посрещаме нашите гости. Оформихме център на курорта, в който да се прекарва прекрасно. Разработваме проект за реконструирането на парка. Парковата среда е приоритет.

За пръв път имаме целево финансиране от държавата. Най-големият проект е ремонтът на детската ни ясла. Започнали сме и спортна зала в 78-о училище. Проект, по който ще търсим финансиране е възстановяване на градския стадион."

Следва д-р Александра Александрова – заместник кмет на район Банкя:

"Традициите в Банкя с даване и получаване прошка са като в цяла България. Огънят е много важен в обредността с пречистващата си сила. Днес има събития с огъня и с кукерите. Учениците и учителите от 78 ОУ организират кукерско шествие в 10.30. Вечерта в с.Иваняне ще има ритуално запалване на огън. Върти се запалена топка.

През март имахме важни събития - концерт за Трети март с гости от с.Чепинци и с.Житен. От 5-и до 10-и март беше проведена благотворителна изложба при много голям интерес. Месецът е посветен и на патронния празник на училището ни (18 март), което стана на 137 години. Там се провеждат безплатни арт-работилници. На 21 март на клуб "Пътешественик" ще гостува международния тенис съдия Иван Йовчев, мой съученик от НГДЕК, миналата година съдийства в Уимбълдън и се запозна с Кейт Мидълтън. Мисля, че посещението му ще бъде полезно за всички. 

Имаше хубав концерт на живеещия в Испания млад пианист Роберто Руменов. Април го посвещаваме на здравето и литературата. Доста са важни, особено здравето. Ще направим фестивала "Здравей, здраве" на 6 и 7 април. Популяризира се здравословния начин на живот, на само на физическо, но и на духовно и ментално ниво. За Лазаровден ще има лазарки. На Цветница ще има пролетна програма. По отношение на литературата, ще се включим в "Похода на книгата" и ще четем на децата откъси от книги по наш избор и ще провокираме децата да четат."

Пореден гост е Нина Иванова – председател на Църковното настоятелство на храм „Свети Лазар“ в кв. Михайлово:

"Сирни Заговезни е празник, вярващите трябва да пречистят душите си, за да се посрещна възкръсналия Исус Христос. Прошката е между всички за да се възстановят добрите взаимоотношения. Бялата халва е основен символ вечерта на трапезата.

Идеята за храма "Св.Лазар" дойде спонтанно от дъното на душата ми, да покажа, че човек трябва да направи безвъзмездно някакво добро. Душата подсказва и завладява нашето съзнание. Все още има довършителни неща като озеленяването. 

Мястото на параклиса има известно значение. Под купола започва да се усеща лекота, спокойствие, енергия. Родителите трябва да повярват, че положителната енергия ще помогне на семейството."

Общинският съветник Анна Стойкова продължава:

"Нина Иванова успя да увлече много хора в нейната кауза, радвам се, че бях част от този процес. Има добри и отговорни хора в Банкя, благодаря на отците, Ротари клуб и бизнеса в Банкя за осъществяването на културния календар, дори и на творците тук. Когато в една посока работят съмишленици, се получават най-добрите резултати. Смятам че тук има много активни граждани.

Много райони ни завиждат за пешеходната зона, където представяме културната си програма. Това ни радва и зарежда за осъществяване на следващи проекти. Повечето теми, по които работя, ги пречупвам през работа с подрастващи. Постарах се жестовият език да заеме мястото си, както в достъп до общинската администрация, така и в образованието.

Работя и по темата за пътната безопасност сред подрастващите. Родителите на загинал тийнейджър в Банкя създадоха фондация и аз работя с нея, както и с фондация "Белите ангели". Казвам на всички срещи, че спазването на правилата може да спаси човешки живот." 

Пламен Симеонов е бивш зам.-кмет на район Банкя, експерт по туризъм:

"Популярната пътека в Банкя е Пътеката на здравето, тя предоставя възможности за семеен и оздравителен туризъм. Засега това е хитът. Има и други, по-интересни пътеки, по-нагоре в планината. Люлин планина е много благоприятна за туризъм, билото е горе-долу на 1100. Освен най-високия връх има и друг - Райлово градище с красив изглед към Рила.

Хората в Банкя са обединени от желанието да живеят здравословно. В Банкя няма заводи, има само хубаво време и хубаво настроение. Хората, които идват сега са млади семейства с 2-3 деца, професионалисти с добър бизнес, те също отправят поглед и към планината и към балнеолечебницата."

Финалът е с Диана Шингарова – автор на графичния дизайн на книгите „Автентичните гласове на Банкя“, „Автентичният вкус на Банкя“, „Стара Банкя по страниците на в. Банкя“ и „Един поглед към Балнеолечебницата в Банкя“:

"Книгите на Румяна Николова за Банкя са много важни и съм много радостна, че ги направихме заедно. Графичният дизайн е създаване на малки произведения на изкуството. В началото на 90-те се записва автентичен фолклор от тук на 2 касетки, които станаха диск - вложка в първата ни книга, посветена на майката на авторката. Избрахме за корица слънце, което описва съдържанието ѝ. 

След нея нямаше как да не попитаме старите хора за автентичните рецепти. Те са "на око", без точни мерки - опитните домакини могат да ги сготвят. От няколко години работим по проект по текстове на местния вестник от 1928-30 г. графично ще е супер добре и интересно за младите, банчани ще се забавляват много. Ще може да се прочетат весели разговори от мъжката и от женската баня, ще се видят и стари реклами. В момента правим английския вариант на книгата за лечебницата."






По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00